Svangerskapsuke 8

1. trimester

alternative text

Embryoet er seks uker gammelt og i slutten av denne uken er anlegget for de fleste organsystemene dannet. Armer og ben har vokst mer ut, og skjelettet har begynt å forbene seg. Embryoet er nå ca. 13-17 millimeter langt fra hode til rumpe (CRL, crown-rump length) og er på størrelse med et bringebær. Det vokser ca. 1 millimeter om dagen, men vokser også i bredden. Ørsmå fingre og tær dukker opp denne uken, og fordøyelsessystemet fortsetter sin utvikling.

Organutviklingen skjer raskt

Foldningen av embryoet som startet for to uker siden, resulterer i en kroppshule og forskjellige rør som utvikles til de ulike organene. Hjernen vokser raskt, og den er delt opp i fem tydelige segment med hver sin funksjon. Den fremste delen vil f.eks. få ansvaret for tanker, følelser og personlighet, mens den bakre koordinerer muskelbevegelser, temperatur og balanse. Nervecellene forgrener seg og forbinder seg med hverandre og danner primitive nervebaner. Den sterkt krummede kroppen har begynt å rette seg ut. Armer og hender utvikles raskt, albuene og håndflatene begynner å vises. Føttene vokser også, mot slutten av uken blir fotbladene synlige. Lemmene har dessuten begynt å bevege på seg. Øyelokkene dekker nå nesten over øynene.

Hjertet slår nå med 150 til 170 slag per minutt.

Tarmen vokser mye i lengde. Den slynger seg sammen til store sløyfer som skyves ut i en utposning på navlestrengen. Det er ikke plass i buken, men om noen uker trekkes tarmsløyfene inn i igjen. Fra tarmrøret dannes også lunger, lever, bukspyttkjertel og magesekk. Leveren tar etter hvert over hovedproduksjonen av blodlegemer. Plommesekken som har stått for denne oppgaven, trengs ikke lenger og skrumper inn til den blir en del av navlestrengen.

Kjønnsorganene er ikke utviklet nok enda til at det kan avgjøres om det blir en gutt eller jente.

Embryo er nå på størrelse med en bønne, og det beveger seg - men uten at du kan føle det.

Vil du vite mer?