Ernæring

Kosthold

Forstoppelse og hverdagskost

Vanlige årsaker til forstoppelse er for lavt inntak av kostfiber og væske og for lite fysisk aktivitet.
Kosthold

Alkohol - trening og ernæring

Visste du at alkohol hindrer opptaket av viktige næringsstoffer, og kan sabotere effekten av en treningsøkt? Eller hvorfor du ikke bør drikke alkohol på tom mage - rett etter trening?
Kosthold

Vil beskatte sukkerholdig drikke

Verdens helseorganisasjon (WHO) oppfordrer alle land til å beskatte sukkerholdig drikke. Å senke forbruket kan både redusere fedme, type 2-diabetes og tannråte.
Kosthold

Et kosthold med fullkorn knyttet til lavere dødelighet

Å spise mer hele korn kan redusere risikoen for tidlig død. Det konkluderer en britisk metaanalyse.
Kosthold

Mange eldre er dehydrerte

Alderdom svekker kroppens egne varsler om at man er dehydrert. Når kognitive evner også svikter, kan det være vanskelig å selv sørge for å få i seg nok væske. Studier viser at et stort antall eldre sykehjemspasienter er dehydrerte, og mange er i faresonen for å bli det.
Kosthold

Unødvendig med vitaminpiller

Dersom du er frisk, er vitaminpiller fullstendig bortkastet. Unntaket er gravide og personer med et ensidig og mangelfullt kosthold.
Kosthold

Proteiner i den vegetariske kosten

Du kan fint dekke kroppens proteinbehov med et vegetarisk kosthold. Her kan du lese om hvor du finner de vegetariske proteinkildene.
Kosthold

Soyabønner

Soyabønner har vært en sentral del av kosten i asiatiske land i flere tusen år. Soyabønnenes positive effekter er også godt kjent blant helseinteresserte i vestlige land, og stadig flere velger å inkludere soyaprodukter i en eller annen form i kosten.
Kosthold

Vitaminer

Et vitamin er en organisk forbindelse som trengs i små mengder for at menneskets stoffskifte skal fungere normalt og som ikke kan produseres av kroppens celler.
Kosthold

Er vitamin- og mineraltilskudd nødvendig for god helse?

Bør man innta kosttilskudd eller holder det å spise sunt og variert?
Kosthold

Vegetarkost - er den næringsrik nok?

Vegetarianere har økt risiko for proteinmangel. Særlig gjelder det for dem som heller ikke spiser egg og melkeprodukter eller drikker melk. Kjennskap til ikke-animalske proteinkilder er viktig.
Kosthold

Soya - veien til et sunnere liv?

Kan soyabønnen bidra til å gi oss et sunnere liv - eller ikke?
Kosthold

Protein

Proteiner er kroppens byggestener, og behovet dekker vi med et vanlig norsk kosthold. Men på verdensbasis dør hvert år flere millioner barn av proteinmangelsykdommer.
Kosthold

Karbohydrater

Karbohydrater er kroppens hovedkilde til energi. Selv om alle karbohydrater gir energi, er det ikke likegyldig hva slags karbohydrater du får i deg.
Kosthold

Fett

Velger du rett fett og begrenser inntaket, kan fettet både senke kolesterolet ditt og redusere risikoen for hjerte- og karsykdom.
Kosthold

Aspartam og dets helseeffekter

Aspartam er 200 ganger søtere enn strøsukker (sukrose) og inneholder null kalorier. Helsemessig er det store gevinster i å erstatte sukker med aspartam.
Kosthold

Mat for hjertet!

- Gjerne et egg om dagen, men mindre kjeks og muffins!
Kosthold

Proteinbehov og trening - omstridt, debattert og konkludert

Proteinbehov for idrettsutøvere har vært et hett debattema i årevis. Både i media, på internett og blant ulike "kvasieksperter" får vi stadig høre ulike fremstillinger om proteinbehov og effekt. Men i den vitenskaplige verden er det utført en rekke studier, og forskerne er enige.
Kosthold

Spis mer fisk

Spiser du fisk ofte, reduserer du risikoen for hjerte og karsykdommer, kreft og beinskjørhet. Som om ikke det er nok, blir barna dine smartere av det.
Kosthold

Ikke hopp over frokosten!

Du har sikkert hørt det før. Frokosten skal du ikke hoppe over. Dette gjelder særlig om du ønsker å holde deg slank og smart.
Kosthold

Fiber i kosten

Fiberrik kost er godt for mye. Det kan motvirke forstoppelse, redusere risikoen for tarmkreft, kan senke kolesterolet, gi bedre kontroll over blodsukkeret.
Kosthold

Fettfattig mat

Mange tror at det å spise sunt vil si det samme som å spise kjedelig og smakløs mat. Det er feil.
Kosthold

Nasjonale kostråd

Små grep, stor forskjell – råd for et sunnere kosthold.
Kosthold

Skal du kutte ned på sukkeret?

Mange både barn og voksne får i seg for mye sukker. Hva kan du gjøre for å minske inntaket - og hvorfor bør du gjøre det?
Kosthold

Er du avhengig av sukker?

Føler du deg avhengig av sukker? Det kan finnes en råd.
Kosthold

Kosttilskudd ved trening - effektivt eller ikke?

Det finnes mange kosttilskudd som lover blant annet bedre ytelse, økt muskelmasse og styrke, og bedre fettforbrenning. Men er de så effektive som de høres ut til å være?
Kosthold

NHI spør eksperten: Vitamin D

Hva er vitamin D-mangel, hvordan unngår vi det, og kan vi få for mye vitamin D? Vi har spurt professor ved UiO og overlege ved Folkehelseinstituttet, Haakon E. Meyer.
Kosthold

NHI spør eksperten: Vitamin B12

Mange har spørsmål om vitamin B12 og mangel på dette. Vi har fått svar fra professor Ebba Nexø ved Aarhus Universitetssykehus i Danmark.
Kosthold

Hva er genmodifisert mat?

Genmodifisert mat er mat som består av, inneholder eller blir fremstilt ved hjelp av planter, dyr eller bakterier som har fått endret arveegenskapene ved hjelp av moderne teknologi.