Visste du at alkohol hindrer opptaket av viktige næringsstoffer, og kan sabotere effekten av en treningsøkt? Eller hvorfor du ikke bør drikke alkohol på tom mage - rett etter trening?
Proteiner er kroppens byggestener og spiller en avgjørende rolle i så og si alle biologiske prosesser i kroppen. Proteinbehovet dekker vi med å spise sunt, variert og nok mat.
Et vitamin er en organisk forbindelse som trengs i små mengder for at menneskets stoffskifte skal fungere normalt og som ikke kan produseres av kroppens celler.
Proteinbehovet er høyere hos idrettsutøvere enn hos de som ikke trener, men ekstra mye protein (mer enn anbefalt) gir ikke ekstra stor styrke- eller muskelvekst.
Soyabønner har vært en sentral del av kosten i asiatiske land i flere tusen år. Soyabønnenes positive effekter er også godt kjent blant helseinteresserte i vestlige land, og stadig flere velger å inkludere soyaprodukter i en eller annen form i kosten.
Et hjertevennlig kosthold er rikt på plantebaserte matvarer som inneholder umettet fett og grove kornprodukter. Salt, sukker, fete meieriprodukter og bearbeidede kjøttvarer bør man spise mindre av.
Fett har en rekke viktige oppgaver i kroppen. Velger du rett fett og begrenser inntaket, kan fettet både senke kolesterolet ditt og redusere risikoen for hjerte- og karsykdom.
Fiberrik kost har mange fordeler. Blant annet kan et kosthold med mye fiber motvirke forstoppelse, redusere risikoen for tarmkreft, senke kolesterolet, og gi bedre kontroll over blodsukkeret.
Du har sikkert hørt det før. Frokosten skal du ikke hoppe over. Dette gjelder særlig om du ønsker å holde deg slank, og vil yte godt på skole og i jobb.
At de som trener mye, har behov for mer protein enn de som trener lite, er godt kjent. Men hvor mye ekstra protein er nødvendig? Når bør vi sørge for å spise ekstra proteinrik mat?
Alderdom svekker kroppens egne varsler om at man er dehydrert. Når kognitive evner også svikter, kan det være vanskelig å selv sørge for å få i seg nok væske. Studier viser at et stort antall eldre sykehjemspasienter er dehydrerte, og mange er i fare for å bli det.
Karbohydrater er kroppens hovedkilde til energi. Inntaket av karbohydrater bør ligge på 45-60 energiprosent. Sunne kilder til karbohydrater er grove kornprodukter, grønnsaker, frukt og bær.
Aspartam er 200 ganger søtere enn strøsukker (sukrose) og inneholder null kalorier. Helsemessig er det store gevinster i å erstatte sukker med aspartam.
Å ha et sunt kosthold er et mål for oss alle, men det er spesielt viktig for personer som har risikotilstander som diabetes type 2, høyt blodtrykk og høyt kolesterol.
E-stoffer er tilsetningsstoffer som er etterprøvd og godkjent for bruk innen EU. At noen av tilsetningsstoffene er kunstig fremstilt, betyr ikke at de er farligere enn det som er naturlig.