Magnesium har en viktig rolle i kroppen vår, blant annet i muskel- og nervefunksjonen og i energiproduksjonen. Magnesium er et mineral. Det kan ikke dannes i kroppen, men må tilføres via mat og drikke.
Helsedirektoratet anbefaler kvinner, gravide og ammende et daglig inntak av magnesium på 280 mg. Menn anbefales et daglig inntak på 350 mg.
De fleste får alt magnesium de trenger fra mat. Som en generell regel inneholder mat med mye fiber magnesium. Noen gode kilder til magnesium er grønne grønnsaker - som spinat, belgfrukter, nøtter, frø og fullkorn.
Det er kun få porsjoner magnesiumrik mat om dagen som skal til for å dekke ditt behov for dette næringsstoffet.
Les også: Magnesium, terapi
Her er en liste over matvarer som inneholder magnesium, rangert etter hvor mye magnesium varen inneholder porsjonsvis. Kilden til denne listen er hentet fra National Intitutes of Health.
- Gresskarfrø
- Chiafrø
- Mandler
- Spinat
- Cashewnøtter
- Peanøtter
- Korn
- Soyamelk
- Svarte bønner
- Edamamer
- Peanøttsmør
- Potet
- Ris
- Yoghurt
- Frokostblandinger
- Havregryn
- Kidneybønner
- Banan
- Laks
- Melk
- Kveite
- Rosiner
- Brød, fullkorn
- Avokado
- Kyllingbryst
- Storfekjøtt
- Brokkoli
- Ris
- Eple
- Gulrot

Magnesium i mørk sjokolade
Magnesiumkonsentrasjonen er spesielt høy i mørk sjokolade, nøtter og kaffe. "Hardt" vann inneholder mer magnesium enn "mykt" vann og kan også bidra til det totale magnesiuminntaket.
Innholdet av magnesium i kroppen reguleres av absorbering og utskillelse. Ved normalt kosthold absorberes 20–60 prosent i tarmen. Hvis inntaket er høyt, vil opptaket være mindre.
Referanser
- Magnesium, National Instutes og Health ods.od.nih.gov
- Nordisk råd, Nordic Nutrition Recommendations 2012 norden.diva-portal.org
- Harvard school of public health, Magnesium, 2023 nhi.no
- Risikovurdering av magnesium i kosttilskudd, Matportalen, Vitenskapskomiteen for mat og miljø nhi.no
- Healthdirect, Foods high in magnesium, 2021 www.healthdirect.gov.au