Nyhetsartikkel

Matvarer som inneholder mye vitamin E

De fleste får i seg nok av dette vitaminet gjennom kosten. Her er en liste over hvilke matvarer som  inneholder vitamin E.

Vitamin E er et fettløselig vitamin, det betyr at det absorberes sammen med fett i kostholdet og lagres i kroppens fettvev og lever.

Dette vitaminet finnes i åtte forskjellige former, er en antioksidant og er viktig for å opprettholde et sunt immunsystem og også for å utvide blodårene og forhindre blodpropp i dem.

Mangel på vitamin E er uvanlig hos friske personer med et vanlig kosthold, ettersom mange matvarer inneholder litt av vitaminet. Dessuten kan vitamin E lagres i kroppen. 

Grove kornprodukter.jpg

 

Nøtter, frø og korn som inneholder vitamin E:

  • Mandler
  • Solsikkefrø
  • Pinjekjerner
  • Peanøtter, peanøttsmør
  • Hasselnøtter
  • Gresskarfrø
  • Pekanøtter
  • Cashewnøtter
  • Frokostblandinger med fullkorn
  • Grove kornprodukter
Nøtter.jpg

Frukt, grønnsaker og bær som inneholder vitamin E: 

  • Avokado
  • Rød paprika
  • Grønne grønnsaker (som brokkoli og spinat)
  • Mango
  • Asparges
  • Bær (Blant annet bringebær, solbær, bjørnebær)
  • Oliven
  • Kiwi
Avokado.jpg

Oljer som inneholder vitamin E:

  • Planteoljer
  • Margarin
  • Hvetekimolje
  • Solsikkeolje
  • Rapsolje
  • Margarin
Olje.jpg

Animalske matvarer med vitamin E:

  • Fisk
  • Gåsekjøtt
  • Laks og øretr
  • Hummer
  • Kreps
  • Fiskerogn
  • Egg
Laks.jpg

Referanser

  1. Andrea Downey, What is the benefit of vitamin E?, Patient.info, patient.info
  2. Vitamin E, Harvard T.H. Chan School of Public Health www.hsph.harvard.edu
  3. Atli Arnarson, 20 Foods That Are High in Vitamin E, Healthline www.healthline.com
  4. Top Foods High in Vitamin E, Nourish by WebMD nhi.no
  5. Helsedirektoratet, Råd til kvinner som ammer www.helsedirektoratet.no