Nyhetsartikkel

Vitamin D i vinterhalvåret

Får du i deg nok vitamin D i den mørkeste tiden av året?

Hva er nok vitamin D? Og bør alle ta tilskudd om vinteren?

Her har vi samlet et knippe av NHI.no sine artikler om vitamin D og vitamin D-mangel.

Vitamin D og vintermåneder

Om sommeren vil mange få dekket behovet for vitamin D bare ved å være ute i solen. Men hva med mørketida?

- Kroppen har en stor evne til å lagre vitamin D, og vi kan bygge opp et lager som varer i mange uker. Men sent på høsten og mot jul begynner det å gå nedover med vitamin D-lageret. I januar og februar har vi de laveste nivåene. Derfor trenger vi også vitamin D gjennom kosten, og alle kjenner vel regelen om å ta tran med månedene med "r" i - altså fra oktober til april, sier overlege ved Folkehelseinstituttet, Haakon E. Meyer, i et intervju med NHI.no.

Les hele intervjuet om Vitamin D her

58872-2-vinterdepresjon.jpg

Vitamin D-mangel

Vitamin D dannes i huden under solstråling (UVB-stråling) og tas også opp i tarmen fra vitamin D-holdig ernæring eller kosttilskudd. Det skilles mellom lett, moderat og uttalt vitamin D-mangel.

Les vår artikkel om Vitamin D-mangel her

Kvinner er mer utsatte for depresjon og vitamin D-mangel enn menn, men er det en sammenheng? Er D-vitaminmangel en årsak til depresjon eller depressive symptomer?

En studie har sett på om det er en sammenheng mellom vitamin D-mangel og depressive symptomer hos friske, yngre kvinner.

Les mer om denne studien her

Vitamin D og treningseffekt

58725-2-omega-3-kapsler.jpg

For oss som bor i land med lite sollys i store deler av året, kan det altså være vanskelig å få tilført nok vitamin D gjennom naturlig sollys. Hvordan påvirker det treningseffekten?

Les artikkelen: Bedre treningseffekt med vitamin D

Les også: Vitamin D mot atrose i kne

Gravide og vitamin D-mangel

Hver fjerde lyse, gravide kvinne fra Sverige lider av D-vitaminmangel om vinteren, viser en studie fra Sahlgrenska akademiet ved Universitetet i Gøteborg.

Om vinteren forverrer bildet seg: I disse månedene hadde hele 85 prosent av de høygravide kvinnene vitamin D-svikt, mens 28 prosent led av vitamin D-mangel.

Les hele artikkelen om den svenske studien her

Vitamin D og astamanfall

Lave nivåer av vitamin D i blodet har vært knyttet til en økt risiko for astmaanfall hos barn og voksne med astma. En Cochrane-gjennomgang har konkludert med at vitamin D-tilskudd kan ha en beskyttende effekt mot alvorlige astmaanfall når de tas sammen med vanlig astmamedisin.

Les mer om denne studien her

Les også artikkelen: D-vitaminer mot irritabel tarm

Vitamin D i kosten

De viktigste vitamin D-kildene er fet fisk, rogn og fiskelever. I tillegg er margarin og ekstra lett melk (grønn kartong) tilsatt vitamin D.

Les mer om anbefalt inntak av vitamin D og vitamin D i kosten her

Les også: Rakitt - engelsk syke