Nyhetsartikkel

Vitamin D i vinterhalvåret

Får du i deg nok vitamin D i den mørkeste tiden av året?

Denne artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Hva er nok vitamin D? Og bør alle ta tilskudd om vinteren?

Her har vi samlet et knippe av NHI.no sine artikler om vitamin D og vitamin D-mangel.

Vitamin D og vintermåneder

Om sommeren vil mange få dekket behovet for vitamin D bare ved å være ute i solen. Men hva med mørketida?

- Kroppen har en stor evne til å lagre vitamin D, og vi kan bygge opp et lager som varer i mange uker. Men sent på høsten og mot jul begynner det å gå nedover med vitamin D-lageret. I januar og februar har vi de laveste nivåene. Derfor trenger vi også vitamin D gjennom kosten, og alle kjenner vel regelen om å ta tran med månedene med "r" i - altså fra oktober til april, sier overlege ved Folkehelseinstituttet, Haakon E. Meyer, i et intervju med NHI.no.

Les hele intervjuet om Vitamin D her

58872-2-vinterdepresjon.jpg

Vitamin D-mangel

Vitamin D dannes i huden under solstråling (UVB-stråling) og tas også opp i tarmen fra vitamin D-holdig ernæring eller kosttilskudd. Det skilles mellom lett, moderat og uttalt vitamin D-mangel.

Les vår artikkel om Vitamin D-mangel her

Kvinner er mer utsatte for depresjon og vitamin D-mangel enn menn, men er det en sammenheng? Er D-vitaminmangel en årsak til depresjon eller depressive symptomer?

En studie har sett på om det er en sammenheng mellom vitamin D-mangel og depressive symptomer hos friske, yngre kvinner.

Les mer om denne studien her

Vitamin D og treningseffekt

58725-2-omega-3-kapsler.jpg

For oss som bor i land med lite sollys i store deler av året, kan det altså være vanskelig å få tilført nok vitamin D gjennom naturlig sollys. Hvordan påvirker det treningseffekten?

Les artikkelen: Bedre treningseffekt med vitamin D

Les også: Vitamin D mot atrose i kne

Gravide og vitamin D-mangel

Hver fjerde lyse, gravide kvinne fra Sverige lider av D-vitaminmangel om vinteren, viser en studie fra Sahlgrenska akademiet ved Universitetet i Gøteborg.

Om vinteren forverrer bildet seg: I disse månedene hadde hele 85 prosent av de høygravide kvinnene vitamin D-svikt, mens 28 prosent led av vitamin D-mangel.

Les hele artikkelen om den svenske studien her

Vitamin D og astamanfall

Lave nivåer av vitamin D i blodet har vært knyttet til en økt risiko for astmaanfall hos barn og voksne med astma. En Cochrane-gjennomgang har konkludert med at vitamin D-tilskudd kan ha en beskyttende effekt mot alvorlige astmaanfall når de tas sammen med vanlig astmamedisin.

Les mer om denne studien her

Les også artikkelen: D-vitaminer mot irritabel tarm

Vitamin D i kosten

De viktigste vitamin D-kildene er fet fisk, rogn og fiskelever. I tillegg er margarin og ekstra lett melk (grønn kartong) tilsatt vitamin D.

Les mer om anbefalt inntak av vitamin D og vitamin D i kosten her

Les også: Rakitt - engelsk syke