Nyhetsartikkel

Å kutte sukker gir overraskende helseeffekt

10 dager uten sukker gir markante bedringer i helsa til overvektige barn.

Denne artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

I en studie publisert i tidsskriftet Obesity i 2015, har forskerne utført et klinisk forsøk på en gruppe overvektige barn. De fjernet matvarer som var tilsatt sukker fra kostholdet til barna, og erstattet matvarene med andre typer karbohydrater på en sånn måte at matvarenes vekt og kaloriinntak forble omtrent det samme.

Etter 10 dager viste barna store forbedringer. De gikk ikke mye ned i vekt, men forskerne fant en rekke andre helseeffekter - som forbedringer av blant annet blodtrykk og kolesterol.

Forskerne sier at studien beviser at man kan endre på barns metabolske helse ved å fjerne sukker fra kostholdet - men uten å endre kaloriinntaket. Dette handlet altså om tilsatt sukker - den ekstra søtningen matprodusentene tilsetter produktene - ikke om naturlig sukker i frukt.

Byttet matvarer

I studien rekrutterte forskerne 43 barn mellom 9 og 18 år som hadde spesielt høy risiko for diabetes og andre lidelser knyttet til livsstil. Alle var overvektige og hadde minst ett eller flere symptomer på metabolsk syndrom - som høyt blodtrykk, høyt blodsukker, unormale kolesterolverdier og overflødig kroppsfett rundt midjen - og som sammen øker risikoen for blant annet hjertesykdom, slag og diabetes.

I gjennomsnitt fikk deltagerne omtrent 27 prosent av sine daglige kalorier fra sukker. Til sammenligning får en gjennomsnittlig amerikaner omtrent 15 prosent av de daglige kaloriene fra sukker. Typisk for barn er at de drikker mye sukkerholdig drikke.

Forskerne erstattet altså de sukkerholdige matvarene barna spiste med andre matvarer uten tilsatt sukker. Målet var ikke å eliminere karbohydrater, men å redusere sukkerholdig mat og erstatte dem med stivelsesholdige matvarer.

Altså: I stedet for yoghurt søtet med sukker, fikk barna bagels. I stedet for kaker, fikk de bakt potetchips. I stedet for kylling teriyaki - som typisk inneholder mye sukker - spiste de kalkunpølser eller burgere til lunsj.

Store endringer på kort tid

De positive endringene i barnas helse kom i løpet av kort tid.

Etter ni dager med sukkerfattig kosthold, skjedde dette: Nesten alle aspekter av deltakernes metabolske helse ble forbedret, men vekta endret seg lite. Både blodtrykket, LDL-kolesterolet (kjent som "dårlig" kolesterol) og leverfunksjonsprøver ble forbedret. Fastende blodsukker gikk ned, og insulinnivået ble redusert med en tredjedel.

- Denne studien er en solid indikasjon på at sukker bidrar til metabolsk syndrom, og er et sterkt bevis på at de negative virkningene av sukker ikke skyldes antall kalorier, sier hovedforfatter bak studien Robert Lustig ved UCSF Benioff Children Hospital San Francisco, i en nyhetsmelding fra universitetet.

Jean-Marc Schwarz, PhD, ved College of Osteopati på Touro University California er også en av forfatterne bak studien. Han sier at forskningsfunnene beviser hvor viktig det er for foreldre å vurdere barns sukkerinntak og å være oppmerksom på de helsemessige effektene av hva barna spiser.

Barna i studien rapporterte på sin side om at de opplevde å få mye mer mat da kostholdet ble endret - selv om de fikk like mange kalorier som før, bare med betydelig mindre sukker.

Lustig sier at denne studien viser at det er forskjell på kalorier. Hvor kaloriene kommer fra, bestemmer hvor i kroppen de går. Sukkerkalorier er det verste, fordi de blir til fett i leveren og øker risikoen for diabetes, hjerte og leversykdom. Han mener resultatene av denne studien kan få konsekvenser for både næringsmiddelindustrien, kroniske sykdommer og helsekostnader i samfunnet.

Kilder

Referanser

  1. Lustig R, Mulligan K, et.al. Isocaloric fructose restriction and metabolic improvement in children with obesity and metabolic syndrome. Obesity 2015. DOI:10.1002/oby.21371 DOI