Nyhetsartikkel

Å spise mye egg øker ikke risikoen for hjertesykdom

Å spise opp mot 12 egg i uka øker ikke risikoen for slag og hjertesykdom, viser en studie publisert i American Journal of Clinical Nutrition.

Denne artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Kostrådene rundt egg har vært motstridende.

Ettersom egg er en viktig kolesterolkilde - ett stort egg inneholder nesten 210 mg med kolesterol - har vi blitt rådet til å begrense inntaket av egg, med mindre vi holder igjen på inntaket av annen kolesterolrik mat.

Men de senere årene er egg blitt "friskmeldt" i flere studier. Blant annet i denne metaanalysen publisert i BMJ fra 2013. 

En ny studie gjennomført av forskere i Sydney har også bidratt til å rydde opp i de motstridende kostrådene rundt egg. 

De konkluderer i en studie publisert i American Journal of Clinical Nutrition med: å spise opp til 12 egg per uke i et år øker ikke risikofaktorer for hjerte- og karsykdom hos personer som står i fare for å utvikle diabetes type 2 (redusert glukosetoleranse) eller personer som allerede har diagnosen.

Egg-diett i 24 uker

Studien ble utført på følgende måte:

Deltagerne i studien skulle opprettholde vekta mens de enten startet på et kosthold med mye egg (12 per uke) eller et kosthold med lite egg (2 per uke) i 12 uker.

De samme deltagerne skulle deretter starte en diett for å gå ned i vekt - samtidig som de fortsatte med enten høyt eller lavt inntak av egg. Også dette i 12 uker. 

I ytterligere seks måneder - totalt opptil 12 måneder - ble deltakerne fulgt opp av forskerne.

Ingen av gruppene fikk negative risikomarkører for hjerte- og karsykdom, og de oppnådde tilsvarende vekttap - uansett hvor mye egg de spiste. 

Egg påvirker ikke kolesterolet

- Rådene om hvor mye egg personer med type 2 diabetes og med redusert glukosetoleranse kan spise, er ulike. Vår forskning viser at denne gruppen ikke trenger å spise lite egg hvis egg er en del av et sunt kosthold, sier Nick Fuller - en av forskerne bak studien fra Universitetet i Sydney1.

Han understreker at et sunt kosthold betyr blant annet at mettet fett (som smør) blir erstattet med enumettede og flerumettede fettstoffer (som avokado og olivenolje).

- Egg i seg selv inneholder mye kolesterol - og personer med type 2-diabetes har en tendens til å ha høyere nivåer av LDL-kolesterolet (LDL). Denne studien støtter eksisterende forskning som viser at et høyt forbruk av egg har lite effekt på nivåene av kolesterol i blodet, forklarer han.

Fuller sier også at egg har potensielle helsemessige fordeler for personer med redusert glukosetoleranse og diabetes type 2. Dette gjelder også den generelle befolkningen.

- Egg er en kilde til protein og mikronæringsstoffer. Å spise egg gjør at man bedre regulerer inntaket av fett og karbohydrater, i tillegg til at det er bra for øyet, hjertet, blodkar og er sunt for gravide. 

 

Kilder

Referanser

  1. Fuller Nicholas, Sainsbury A, et.al. Effect of a high-egg diet on cardiometabolic risk factors in people with type 2 diabetes: the Diabetes and Egg (DIABEGG) Study—randomized weight-loss and follow-up phase . The American Journal of Clinical Nutrition 2018. doi.org
  2. https://sydney.edu.au/news-opinion/news/2018/05/07/-eggs-not-linked-to-cardiovascular-risk--despite-conflicting-adv.html