Informasjon

Aspartam og dets helseeffekter

Aspartam er 200 ganger søtere enn strøsukker (sukrose) og inneholder null kalorier. Helsemessig er det store gevinster i å erstatte sukker med aspartam.

Den europeiske befolkningen på 375 millioner mennesker konsumerer årlig cirka 2000 tonn med aspartam, et kunstig søtningsmiddel som består av to aminosyrer - asparaginsyre og fenylalanin1. Aspartam er 180-200 ganger søtere enn sukrose (vanlig strøsukker). Således måtte vi ha konsumert om lag 500.000 tonn sukker ekstra for å oppnå samme søtsmaken.

Men hvor trygt er det å bruke aspartam?

Aspartam og dets nedbrytningsprodukter har vært gjenstand for omfattende undersøkelser i mer enn 30 år, inkludert dyreforsøk, klinisk forskning, inntaks- og epidemiologiske studier og overvåking etter markedsføring. Det har vist seg å være trygt og godkjent for konsum i mange år og i mange land etter grundige sikkerhetsvurderinger, ifølge det europeiske mattilsynet.

Aspartam er det mest brukte kunstige søtningsmidlet og står for 75 prosent av salget av søtningsmidler. Selv om det meste av aspartam brukes i diettdrikker, brukes det også i over 6000 andre produkter, inkludert matvarer, farmasøytiske og personlige pleieartikler (f.eks. kosmetikk, pustefriskere). Aspartam er tilgjengelig i ulike former, inkludert flytende, innkapslet og pulver; og det brukes hyppig som bordsøtningsmiddel.

Aspartam er ustabilt ved høye temperaturer og kan ikke brukes til baking eller matlaging; det finnes ofte i gelatin, yoghurt, frokostblandinger og "sukkerfri" konfekt.

Skremselsmeldinger

På Internett finnes tallrike negative omtaler av aspartam og alle de skader og ugunstige effekter som er knyttet til inntak av aspartam. Mye sensasjonspreget journalistikk finnes. På den annen side hevder de som markedsfører aspartam, at stoffet muliggjør en sunn livsstil og bidrar til å forebygge overvekt.

Hva sier forskningen om dette?

Neste side