Nyhetsartikkel

Bedre treningseffekt med vitamin D

Studier har vist at vi presterer best på den tiden av året hvor D-vitamin-nivåene naturlig er høyest, og dårligst når nivåene er lavest.

I flere studier har forskere funnet at mange toppidrettsutøvere har lave nivå av vitamin D i kroppen. Mye tyder på at dette kan påvirke treningseffekten og treningsutførelse.

Ifølge en artikkel fra The New York Times fra september 2009, tror mange forskere at vi bare så vidt har begynt å ane omfanget av betydningen av vitamin-D i kroppen. Vitamin D er viktig for skjelettet/beinutviklingen, men ny forskning antyder at det kan være avgjørende for mange ulike kroppsfunksjoner, inkludert å la kroppens celler utnytte kalsium for at muskelfibre skal utvikles og vokse normalt, og for at immunsystemet skal fungere best mulig. Vitamin D omdannes i leveren til 25-hydroxyvitamin D(25-OHD) (transportformen), som i nyrene omdannes til 1,25-dihydroxyvitamin D(1,25(OH)2 D) (den aktive formen).

Særlig for oss som bor i land med lite sollys i store deler av året, kan det være vanskelig å få tilført nok vitamin D gjennom naturlig sollys. Gode kilder til vitamin D gjennom mat er få, men tran/omega 3-tilskudd og fet fisk er de beste kildene. Andre matvarer - for eksempel noen typer melk og margarin, kan være tilsatt vitamin D, men du må spise ganske mye av dette for at det alene skal gi tilstrekkelig tilførsel av vitamin. Du kan også kjøpe vitamintilskudd, for å få tilført nok vitamin D.

Les også vår artikkel om vitamin D-mangel.

Påvirker idrettsprestasjoner

Ifølge en oversiktsartikkel som ble publisert i Medicine & Science in Sports & Exercise i mai 20091, er aktivert vitamin D et steroid hormon (calcitrol) som regulerer mer enn 1000 vitamin D-følsomme gener hos mennesket, noe som ser ut til å kunne påvirke idrettsprestasjoner. Forskning antyder at nivået av calcitrol inne i cellene i ulike vev, inkludert nerve- og muskelvev, øker når vitamin D-nivået økes.

Forfatterne av studien har gått gjennom tilgjengelige studier på området for å finne ut om vitamin D påvirker fysiske prestasjoner og idrettsprestasjoner.

Neste side