Nyhetsartikkel

Bytt til riktig fett

Alle trenger fett, men det er likevel viktig å begrense fettinntaket.

Denne artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

I tillegg er det viktig å spise mer av det sunne og mindre av det usunne fettet.

Les også: Velg riktig fett

Det er ikke alltid like lett å holde orden på hvilke matvarer man med fordel bør holde seg unna - og hva man eventuelt kan erstatte det med.

Eksemplene under viser hjertevennlige alternativer til mange vanlige matvarer. Matvarene på venstre side i tabellen kan med fordel byttes ut med de sunnere alternativene på høyre side. Oversikten er utarbeidet av Nasjonalforeningen for folkehelsen.

Melkeprodukter

Bytt fra: Bytt til:
Helmelk, kefir, lettmelk, cultura og ekstra lettmelk Skummet melk, skummet kulturmelk, eller Biola bærdrikk med 0,1 prosent fett.
Fet yoghurt Yoghurt med 0,5 prosent fett eller mindre
Kremfløte, matfløte, rømme, lettrømme, Creme Fraiche, rømmebaserte dressinger Rømmekolle, ekstra lettrømme, kesam, kaffefløte, vikingmelk, yoghurt naturell, mild lettyoghurt med 1,5 prosent fett, og oljebaserte dressinger
Harde margariner som Melange, Per, Soft Flora Oljer, flytende margarin, og myk margarin som Vita
Ost med mer enn 20 prosent fett Harde og smørbare oster med mindre enn 20 prosent fett, som lette oster, prim, cottage cheese, pultost, gamalost, og Vita hjertego ost
Smør, Smøregod, Bremykt, Brelett Myke margariner med mye umettet fett som Vita, Vita lett, Soft Light og Vita Proactiv

Kjøttprodukter

Bytt fra: Bytt til:
Kjøttpålegg med mer enn 10 prosent fett, som salami, fårepølse, fenalår morrpølse og servelat Skinke, hamburgerrygg, kylling- og kalkunpålegg, roastbiff, spekeskinke og bankekjøtt
Leverpostei med mer enn 15 prosent fett Mager leverpostei eller lverpostei laget med olje (som for eksempel Delikat, Vita eller Gilde). Se etter olje i ingredienslisten.
Kjøttdeig Karbonadedeig, kylling- og svinekjøttdeig med mindre enn 9 prosent fett.
Kjøtt med mer enn 10 prosent fett, som entrecote, nakkekoteletter, pølser og medisterfarse Indrefilet, biff, kalv, viltkjøtt, svinekotelett uten fettrand, bogskinke, kalkunskinke, eller 9 % produkter fra Gilde.
Kylling med skinn Kylling uten skinn

Søtsaker

Bytt fra: Bytt til:
Kaker og kjeks Gjærbakst, nøttekaker, kransekake, potetlomper, lefser, mager kjeks som Kaptein og Start.
Ren sjokolade Sjokolade fylt med gele eller gelegodterier. Nøtter, mandler eller marsipan.
Potetgull Potetgull i fritert peanøttolje. Kaloririkt, men peanøttolje er umettet olje, i motsetning til palmeolje som potetgull ofte blir fritert i.
Fløteis Yoghurtis, saftis, sorbet, vaniljekesam
Snacks Begrenset mengde valnøtter, mandler eller andre nøtter (inneholder mye, men riktig type fett)

Vil du vite mer?