Nyhetsartikkel

Den beste dietten er individuelt tilpasset

I det som er den hittil største og mest omfattende studien om individuell respons på mat, har forfatterne funnet betydelige og overraskende forskjeller i hvordan deltagerne fordøyde fett og karbohydrater - forskjeller man så selv hos identiske tvillinger.

Denne artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

De foreløpige resultatene av studien, som er kalt PREDICT, ble presentert på den årlige konferansen til American Society for Nutrition i juni 2019. Studien ble også presentert på en konferanse hos American Diabetes Association.

Tidligere studier har vist at genetiske forskjeller ser ut til å disponere for ulikt vekttap ved ulike typer dietter, men studier som har sett på effekten av å følge "riktig diett for sin gentype", har ikke klart å vise noen forskjell av betydning hos de som fulgte en slik tilpasset diett, og de som ikke gjorde det, skriver New York Times i en nyhetssak om presentasjonen. Samtidig har ernæringsfysiologer observert at det ikke finnes en vekttapsstrategi som virker likt for alle.

Les også: Persontilpasset kosthold

Overraskende resultater

Forskerne bak den aktuelle studien, Tim Spector og Sarah Berry, som er epidemiologer ved King`s College i London, og Dr. Andrew Chan ved Harvard Medical School, ønsket å finne svar på hva slags mat som er best for oss. I studien, som besto av 1100 deltagere hvorav 700 var identiske tvillinger, fant forskerne at selv tvillinger - med de samme genene - reagerer ulikt på samme type mat.

Funnene fra studien viser at retningslinjer som baserer seg på at én type diett passer for alle, er for enkel. En individuell tilnærming til kostholdet har større sannsynlighet for å gi en bedre langtids helseeffekt.

- Detaljene i det vitenskapelige prosjektet er av en slik skala at vi for første gang kan utforske svært rik informasjon om ernæring på individuelt nivå. De overraskende resultatene viser at alle har ulik reaksjon på noe så grunnleggende som hvilken mat vi spiser. Det var virkelig et sjokk å se at selv identiske tvillinger, hadde så ulik reaksjon, sier professor Tim Spector ifølge en blogg på nettsidene til Department of Twin Research & Genetic Epidemiology ved King`s College London.

Ernæringsråd bør skreddersys

Deltagerne i studien spiste visse faste måltider, og logget alt de spiste og drakk i 14 dager. Forskerne analyserte hvordan blodsukker, insulin og fettinnhold steg eller falt etter et måltid. Informasjon om aktivitet, sammensetning av kroppsfett, søvn, sult og tarmbakterier ble også samlet inn.

Forskerne fant at det var store variasjoner i blodresponsen på samme type måltid - noe som bare delvis kan forklares av gener. Andelen næringsstoffer som fett, protein og karbohydrater som ble opplistet på matetiketter, forklarte mindre enn 40 prosent av forskjellen mellom individuelle reaksjoner på måltider med lik mengde kalorier. Identiske tvillinger hadde ofte ulik reaksjon på identisk mat. De delte også bare 37 prosent av de samme tarmbakteriene - bare to prosent mer enn det som er vanlig hos folk som ikke er i slekt (35 prosent).

Funnene viser at reaksjoner på mat er svært individuelt, og at ernæringsråd bør skreddersys til hver enkelt.

Tarmbakterier og timing av måltider og trening

Resultatene antyder også at personlige ulikheter i forbrenning på grunn av faktorer som tarmbakterier, tidspunkt for måltider og trening, er like viktig som den ernæringsmessige sammensetningen av maten.

Les også: Bakterier i tarmen forteller hvor enkelt det er å gå ned i vekt

Professor Andrew Chang sier ifølge bloggen til King`s College at det er betryggende at gener bare delvis forklarer hvordan kroppen reagerer på mat. Dette understreker at forbrenningen vår ikke er fastlåst - vi kan endre den. En spennende retning er å skreddersy dietter tilpasset bakteriefloraen i tarmen, som hjelper oss å forbrenne næringsstoffer, sier han.

TwinsUK ved King`s College er en langtidsstudie om helse og livsstil hos mer enn 14 000 tvillinger. Denne tvillingstudien er ledet av Spector.

Basert på tvillingstudiene har Spector tidligere konkludert med at gener bidrar med i gjennomsnitt 70 prosent av den individuelle risikoen for fedme. Siden har han gjennomført flere studier for å finne svar på hva som påvirker de resterende 30 prosent av den individuelle risikoen.

Da Spector så at identiske tvillinger, som har identiske gener, har veldig ulike preferanser og reaksjoner på mat, startet han det kommersielle selskapet ZOE sammen med to teknologer.

ZOE har i samarbeid med King`s College London`s Department of Nutritional Sciences satt i gang en rekke vitenskaplige studier for å undersøke individuelle reaksjoner på mat.  Selskapet utvikler nå apper og verktøy som skal brukes i slik individuell veiledning. 

Kilder

Referanser

  1. twinsUK: Department of Twin Research & Genetic Epidemiology, King's College London, UK: When it comes to food, one size doesn´t fit all twinsuk.ac.uk
  2. The New York Times: Diet for one? Scientists stalk the dream of personalized nutrition www.nytimes.com