Nyhetsartikkel

Dumt å kutte ut poteten

Kutter du ut poteten fordi du tror den ikke er sunn?

Her er fem grunner til å fortsette med å ha poteter til middag:

1. Du legger ikke på deg av poteter.

Poteter

Poteten er blitt omtalt som kaloritom og fetende, men den kan godt ha en sentral plass i et kosthold som bidrar til vekttap. Blant annet viser en studie fra universitetet i California at man gjerne kan gå ned i vekt, selv om man spiser poteter daglig. I denne studien ble deltagerne randomisert til tre grupper. To grupper skulle redusere energiinntaket med 500 kalorier per dag og ellers spise mat enten med lav eller høy glykemisk indeks (GI). Den tredje gruppa skulle leve som normalt. Deltagerne i alle gruppene skulle spise fem til sju porsjoner med potet i uka. Alle gruppene gikk ned i vekt - derfor er det altså det å redusere antall kalorier som teller.

Les mer om denne studien her1

2. Poteter gir god metthetsfølelse

En middels stor potet inneholder 110 kalorier og ikke fett. Forskning antyder at man føler seg mettere ved å spise poteter - i forhold til andre karbohydrater. Husk at poteter også inneholdet fiber og proteiner. 

3. Poteter inneholder mye kalium

En middels stor potet med skall inneholder mer kalium enn en banan. Kalium spiller en nøkkelrolle i å kontrollere blodtrykket fordi kalium reduserer effekten av natrium.  Å gjøre poteten til et fast innslag i kostholdet kan derfor være nyttig med tanke på å få i seg nok kalium.

Poteter

4. Et måltid med poteter gir mye vitamin C

Det viktigste vitaminet som finnes i poteter er vitamin C. Men dette reduseres noe under matlaging. La skallet på poteten være på for at den skal beholde vitamin C-innholdet. En porsjon med potet kan dekke opptil 42 prosent av det daglige behovet for vitamin C.

5. Poteter er en god kilde til jern 

Poteter

Jern er viktig for å bringe oksygen i hele kroppen, og mange sliter med å få i seg nok. En stor uskrelt potet gir deg omtrent 11 prosent av det daglige anbefalte inntaket av jern.

Les også: Pass på inntaket av jern og kalsium

Kilder

Referanser

  1. Randolph J M, Edirisinghe I, et.al. Potatoes, Glycemic Index, and Weight Loss in Free-Living Individuals: Practical Implications. Journal of the American College of Nutrition 2014. www.tandfonline.com
  2. Christine Mikstas, WebMD, You Say Potato, We Say Why Not?, 2020 www.webmd.com
  3. Petre A, Vegetarian Foods That Are Loaded With Iron, Healthline, 2022 www.healthline.com