Nyhetsartikkel

En neve nøtter om dagen kan være lurt

Spiser du nøtter daglig? Det er kanskje ikke så dumt.

Denne artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

En nederlandsk studie publisert i tidsskriftet International Journal of Epidemiology, har vurdert kosttilskudd og livsstilsvaner til middelaldrende og eldre voksne i Nederland.

Forskerne fant ut at de som spiste nøtter, hadde en redusert risiko for død av enhver årsak samt ulike spesifikke årsaker, som hjerte- og karsykdommer og kreft, sammenlignet med de som ikke spiste nøtter i det hele tatt.

De beste resultatene ble funnet blant gruppen som spiste 5-10 gram nøtter om dagen.

Les også: Nøtter forlenger livet!

Livsstil og dødsårsak

Peantter

Forskerne fant ut at nøtte-inntaket var forbundet med en rekke andre faktorer, blant annet høyere inntak av frukt, grønnsaker og alkohol, høyere utdanningsnivå, ikke-røyk og en lavere kroppsmasseindeks (BMI).

I analysene ble det justert for alder og ulike andre helse- og livsstilsfaktorer, og forskerne fant følgende resultater:

  • Mennesker som spiser 0.1-5 gram daglig, hadde 12 prosent redusert risiko for død.
  • Mennesker som spiser 5-10 gram daglig, hadde 26 prosent redusert risiko for død.
  • Mennesker som spiser minst 10 gram om dagen, hadde 23 prosent redusert risiko for død.

Når de så på spesifikk dødsårsak, fant forskerne ut at risikoen for å dø av følgende sykdommer reduseres med inntak av nøtter sammenlignet med et kosthold helt uten nøtter:

  • Kreft
  • Hjerte- og karsykdommer (hjertesykdom og slag spesielt)
  • Luftveissykdom
  • Diabetes
  • Alzheimers sykdom

Les også: Kan man forebygge peanøttallergi?

Langvarig studie

Forskerne hentet data fra en kohortstudie i Nederland som rekrutterte 120 852 menn og kvinner i alderen 55-69 år i 1986. Forskerne identifiserte deltagernes inntak av mat og drikke det siste året, og hvor ofte de spiste hva.

Deltagerne ble fulgt opp i en periode på 10 år - fram til 1996. Opplysninger om dødsfall og dødsårsaker er innhentet fra et statistikkbyrå i Nederland og et byrå for slektsforskning, som bruker gyldige medisinske koder (International Classification of Diseases, ICD).

Det var 18 091 dødsfall i løpet av 10-årsperioden.

Forskerne sammenlignet spørreskjemaene til de menneskene som døde (tilfeller), med et tilfeldig utvalg av 5000 personer fra kohorten som ikke hadde dødd (kontroller).

De ekskluderte tilfeller og kontroller som rapporterte om kreft eller hjerte- og karsykdommer ved studiestart eller de med ufullstendige spørreskjemadata. Til slutt stod de igjen med 10 382 mennesker som døde og en sammenligningsgruppe av 3693 gjenlevende medlemmer av kohorten.

Det er viktig å merke seg at dette ikke er en studie som kan bevise sammenhengen mellom nøtter og helse og at resultatene blant annet kan være preget av at de som spiser nøtter også samlet sett har et sunnere kosthold og livsstil.

Men er du ikke allergisk er det ikke dumt å spise nøtter, uansett hvor mye du stoler på resultatene av studien eller ikke: Nøtter er en god kilde til sunt umettet fett, protein og en rekke vitaminer og mineraler. Usaltede nøtter er det sunneste alternativet.

Kilder

Referanser

  1. van den Bradnt PA, Schouten LJ. Relationship of tree nut, peanut and peanut butter intake with total and cause-specific mortality: a cohort study and meta-analysis. The International Journal of Epidemiology 2015.
  2. www.nhs.uk