Nyhetsartikkel

En ode til havregrøten

Har du også løpevenner som spretter foran deg på morgenøkta, mens du halser etter og får motbakken i fleisen? Prøv havregrøt!

På hvilken måte kan maten vi spiser påvirke formen, treninga og ytelse?
Hva skjer om jeg begynner å spise havregrøt til frokost, i stedet for to knekkebrød eller brødskiver?

Løper jeg bedre på morgenøkta da?

Vegetarisk kosthold_ fullverdig_havregrøt.jpg

Pushing av havregrøt

Jeg er en ivrig mosjonist. Å løpe er noe av det beste jeg vet. Det er fint å løpe alene, men det beste er kanskje å trene med andre, motiveres og pushe på.

For å kunne løpe så mye jeg ønsker, har jeg etter hvert og av og til begynt å løpe om morgenen. Det krevde ganske lang overtalelse av treningsvenner som lovpriste morgenøktene.

Men så tungt det var! Var jeg i så dårlig form? Hvorfor fikk jeg ikke betalt for alle treningstimene jeg hadde lagt ned?

Hva spiser du til frokost? spurte den ene treningskameraten, nesten hver gang. Jeg fortalte om en brødskive eller to. Kanskje to rugsprø. Maks.

- Du må spise havregrøt, sa hun.

- Klarer det ikke, svarte jeg.

- Umulig konsistens. Brekker meg.

- Du må gjøre det likevel, sa hun.

Til slutt ga jeg etter, og jeg har ikke angret.

Jeg føler jeg løper bedre, blir mindre sliten, holder litt enklere følge med de spreke løpevenninnene mine. Jeg visste at havregrøt er bra mat, men ikke at det skulle utgjøre en slik forskjell. Er det placeboeffekten?

- Nei, på ingen måte, sier Kristin Lundanes Jonvik. Hun er klinisk ernæringsfysiolog og forsker ved Institutt for fysisk prestasjonsevne ved Norges Idrettshøyskole.

Jonvik mener havregrøtregimet om morgenen godt kan være årsaken til mine opplevelser om å løpe bedre.

Men hun mener først og fremst det handler om mengde og type karbohydrater jeg fikk tidligere, som gjør forskjellen.

- Særlig hvis man spiser knekkebrød, vil mengden av karbohydrater være mye mindre enn om man spiser en porsjon havregrøt til frokost. Man er også litt tilbøyelig til å spise noe mer når maten er flytende - man orker en litt større porsjon enn det fast føde som brødskiver er, sier Jonvik.

Hun tror hodet også kan lure oss: man tenker at et par knekkebrød er bra nok.
- Du må iallfall spise veldig mange knekkebrød for å få i deg det du trenger av karbohydrater. På et knekkebrød er det gjerne mye pålegg. Da blir det mye proteiner og fett og mindre karbohydrater.

Kristin Lundanes Jonvik - NIH pressebilde (1).jpg
Kristin Lundanes Jonvik
Neste side