Artikkelen er basert på anbefalinger fra Helsedirektoratet
Energi- og næringstett kost er ...
- Beregnet til personer med dårlig matlyst, når målet er å forebygge og behandle underernæring
- Matvarer og retter med et noe høyere fett- og proteininnhold enn det som anbefales i nøkkelrådskosten, derfor kan porsjonene være mindre
- Anbefalt tilgjengelig som standardkost i sykehjem, hjemmesykepleie, ved dagsentre for eldre, og ved enkelte sykehusavdelinger, i tillegg til Nøkkelrådkost
Aktuelle pasientgrupper
- Energi- og næringstett kost skal vurderes for alle som er i risikogruppen for å utvikle underernæring og/eller er underernært
- Typiske risikogrupper
- Eldre
- Demente
- Enslige
- Funksjonshemmede
- Pasienter med kroniske lidelser som for eksempel kreft, leddgikt, osteoporose, hjerte- og lungesykdommer
- Personer som er akutt syke eller under rehabilitering kan også ha behov for energi- og næringstett kost i en periode
- Oppfølging
- Følg opp mat- og væskeinntak
- Regelmessig veiing
- Vurdering
- Dekker kosten behovet for energi- og næringsstoffer hos brukeren/pasienten?
- Kostregistrering er et godt hjelpemiddel for å bedømme om pasienten får i seg tilstrekkelig næring