Informasjon

Energi- og næringstett kost

Tilrettelegging av kostholdet til personer med dårlig matlyst og risiko for underernæring

Artikkelen er basert på anbefalinger fra Helsedirektoratet

Energi- og næringstett kost er ...

  • Beregnet til personer med dårlig matlyst, når målet er å forebygge og behandle underernæring
  • Matvarer og retter med et noe høyere fett- og proteininnhold enn det som anbefales i nøkkelrådskosten, derfor kan porsjonene være mindre
  • Anbefalt tilgjengelig som standardkost i sykehjem, hjemmesykepleie, ved dagsentre for eldre, og ved enkelte sykehusavdelinger, i tillegg til Nøkkelrådkost 

Aktuelle pasientgrupper

  • Energi- og næringstett kost skal vurderes for alle som er i risikogruppen for å utvikle underernæring og/eller er underernært
  • Typiske risikogrupper
    • Eldre
    • Demente
    • Enslige
    • Funksjonshemmede
    • Pasienter med kroniske lidelser som for eksempel kreft, leddgikt, osteoporose, hjerte- og lungesykdommer
    • Personer som er akutt syke eller under rehabilitering kan også ha behov for energi- og næringstett kost i en periode
  • Oppfølging
    • Følg opp mat- og væskeinntak
    • Regelmessig veiing
  • Vurdering
    • Dekker kosten behovet for energi- og næringsstoffer hos brukeren/pasienten?
  • Kostregistrering er et godt hjelpemiddel for å bedømme om pasienten får i seg tilstrekkelig næring
Neste side