Fedmeproblematikken øker over hele verden, og et for stort sukkerinntak anses som en direkte bidragsyter til dette. Forskere bak en ny studie ved Queensland University skriver i en nyhetsmelding ved universitetet at de kan ha funnet en behandling som kan snu trenden.
De australske forskerne mener de har funnet en sammenheng mellom sukkeravhengighet og de stoffene som normalt brukes i forbindelse med å slutte å røyke.
Hjerneforsker og professor Selena Bartlett, er en av forskerne bak studien som nylig er publisert i tidsskriftet PLoS ONE.
I studien viser hun at legemidler som brukes til behandling av nikotinavhengighet, kan brukes til å behandle sukkeravhengighet hos dyr.
Les også: Sukkers helsemessige betydning
Nikotin og sukker - samme behandling

Ifølge Bartlett er det vist at sukker øker nivåene av dopamin - som påvirker hjernens belønnings- og nytelsessenter på samme måte som avhengighetsskapende stoffer som tobakk, kokain og morfin.
Et langvarig sukkerforbruk, fører til det motsatte: en reduksjon i dopaminnivåer.
Bartlett forklarer også at om man spiser mye sukker over tid, vil man trenge mer for å oppnå den samme effekten og opplevelse av nytelse og belønning.
Den australske studien har nå vist at stoffet vareniklin, som brukes i forbindelse med røykestopp, virker på samme måte for de som er avhengig av sukker.
- Vi fant ut at legemidler godkjente av Food and Drug Administration (FDA) i USA som vareniklin, en reseptbelagt medisin som Champix som behandler nikotinavhengighet, kan fungere på samme måte når det kommer til sukkeravhengighet, sier Barlett.
Les også: Å kutte sukker gir overraskende helseeffekt
Mentale plager

Forskerne understreker at mer forskning trengs, men de mener at resultatene viser at FDA-godkjente medikamenter kan bli en ny behandlingsstrategi til å bekjempe fedmeepidemien.
Les også: Sukkerholdig brus øker risikoen for leddgikt
Bartlett sier i nyhetsmeldingen at de gjennom denne studien avdekket at et høyt sukkerinntak og overspising blant dyr, kan føre til nevrologiske og psykiske konsekvenser som påvirker humør og motivasjon.
Forskerne understreker også at kunstige søtningsmidler kan gi den samme effekten på hjernen som vanlig sukker.
Les også: Større vektøkning med fruktose
Kilder
Referanser
- Shariff M, Quik M, et.al. Neuronal Nicotinic Acetylcholine Receptor Modulators Reduce Sugar Intake. PLOS ONE 2016. journals.plos.org