Nyhetsartikkel

Farlige dietter

Barn og voksne som blir satt på dietter i håp om å bli kvitt sykdommer eller plager, kan i noen tilfeller få ernæringsmangler - og ende opp med sykdommer som kwashiorkor.

Denne artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Dette ifølge en pasienthistorie som ble forhåndspublisert på nett i JAMA Dermatology i mai 20141.

Innledningsvis skriver forfatterne at selv om kwashiorkor - en alvorlig sykdom forårsaket av proteinmangel - er uvanlig i industriland, fortsetter det å oppstå tilfeller av det. Dette kan oppstå som et resultat av en velment kostholdsbegrensning. Tydelige hud- og hårforandringer bør derfor føre til en grundig gjennomgang av kostholdsvaner, og avdekke om kosten er utilstrekkelig, skriver forfatterne.

Lavprotein-diett

De viser til et tilfelle der en ung gutt i løpet av ett år hadde fått hår-, hud-, og negleforandringer i økende grad. Årsaken var at gutten hadde blitt satt på en lavprotein-diett som foreldrene hadde blitt anbefalt av en lege. Målet med dietten var å behandle en tilstand gutten hadde (ikke-ketotisk hyperglycinemi).

Undersøkelsen viste generell hyperpigmentering - barnet var påfallende mørk i huden - samt en rekke røde flekker på kroppen, armene og beina, der det ytterste hudlaget var borte. Huden skallet også av slik at det laget et påfallende mønster på armer og bein. Magen var oppblåst, og gutten hadde ødem over korsrygg/rumpe, armer og bein. Håret var lys gult og sprøtt, med flekkvis hårtap. Neglene var tynne, sprø og splittede.

De videre undersøkelsene viste at årsaken var kwashiorkor, som skyldtes restriksjoner på protein i kosten. Huden til gutten bedret seg raskt når proteininntaket ble økt.

Feildiagnostiseres som eksem

Denne saken viser at uvanlige kostholdsendringer kan forårsake ernæringsmangler, og at endringer i huden ofte kan være sentrale funn med tanke på diagnosen. Ofte blir hudforandringer som skyldes ernæringsmangel, feildiagnostisert som atopisk eksem. Atopisk eksem vil ofte føre til at foreldrene begrenser kostholdet til barnet.

Forfatterne skriver til sist at velmente kostholdsbegrensninger kan gi alvorlige konsekvenser. Hudleger må være oppmerksomme på dette, og de må spørre pasienten om kostholdet. Annet helsepersonell må også være oppmerksomme på ulik kulturell praksis, og trenddietter. Det er også viktig at foreldre er klar over hvor viktig det er at barnet får et fullverdig kosthold.

Be om råd

Dersom du vurderer dietter som begrenser vanlig kost betydelig, eller som fører til omfattende restriksjoner, bør du diskutere dette med fagpersoner som har kunnskap om hva som må til for å ha et fullverdig kosthold. Dette kan for eksempel være ernæringsfysiolog, lege eller helsesøster.

Kilder

Referanser

  1. Rogers AS, Shaughnessy KK, Davis LS. Dermatitis and Dangerous Diets A Case of Kwashiorkor. JAMA Dermatology 2014. archderm.jamanetwork.com