Informasjon

Fett - hva slags fett?

Hvor mye - og hva slags fett bør vi velge?

Hopp til innhold

Fett i kosten

I følge norske retningslinjer anbefales at ca. 30% av vårt totale kaloriinntak per dag gjerne kan komme fra fett. Men det betyr også mye hvilke typer fett man inntar, spesielt når det gjelder å forebygge utvikling av hjerte-kar sykdommer som angina pektoris, hjerteinfarkt og hjerneslag.

Fett, eller egentlig fettsyrer, inndeles i fire hovedkategorier: mettet, mono-umettet, fler-umettet og transfett. Transfett er herdet, umettet fett. Mettede fettsyrer og transfett er forbundet med økt risiko for koronar hjertesykdom.

American Heart Association (AHA) - som er en nasjonal organisasjon for å forebygge hjertesykdommer og hjerneslag - har utarbeidet retningslinjer for innholdet av fett i kostholdet1. Retningslinjene er oppsummert i nedenstående tabell.

Hvor stor andel fett?

Retningslinjene til AHA sier:

  • Totalt fettinnhold kan i et sundt kosthold utgjøre 25-35% av det totale kaloriinntaket
  • Mettet fett bør utgjøre mindre enn 7% av det totale kaloriforbruket
  • Transfett bør utgjøre mindre enn 1% av det totale kaloriforbruket

Tabellen beskriver de forskjellige fettyper, hvilke matvarer de finnes i, og anbefalt daglig inntak (fra American Heart Association)

Svært positivtPositivtBra - ok Unngå/begrensUnngå/begrens
Omega-3 flerumettede fettsyrer
(PUFA)
Omega-6 flerumettede fettsyrer
(PUFA)
Enkelt-umetta fettsyrer
(MUFA)
Mettet fettTransfett
Finnes i:

Fet fisk
Skalldyr
Linfrø
Valnøtter
Raps

Nøtter
Frø
Vegetabilske oljer som solsikkeolje, maisolje og soyaolje

Rapsolje
Olivenolje

Fett fra dyr, inkl. fete meierivarer: smør, fløte, ost og kjøtt
Kokosnøttolje
Palmeolje

Margarin
Kommersielt stekte eller bakte varer

Mengde:

2 fiskemåltider hver uke

Opp til 5-10% av totalt kaloriinntak
Ca. 12-22 gram per dag
1 ts vegetabilsk olje inneholder ca. 40 kcal

Det meste av fettet du spiser bør være PUFA eller MUFA
Totalt fettinntak ca. 56-78 g per dag

Ikke overstige 7% av totalt daglig kaloriinntak
Tilsvarer 16 g av en diett med 2000 kcal per dag
Velg magert kjøtt eller fjærkre og spis 2-3 porsjoner med fettfattige eller fettfrie meieriprodukter

Ikke mer enn 1% av totalt daglig kaloriinntak
Unngå bake eller steke-produkter som inneholder transfett
Produkter med hydrogenerte oljer inneholder transfett

Kilder

Referanser

  1. Harris WS, Mozaffarian D, Rimm E, et al. Omega-6 fatty acids and risk for cardiovascular disease. Circulation 2009; 119: 0-0.