Fett i kosten
Fett i kosten bidrar til å bygge opp cellene i kroppen. Fett er også en viktig energikilde og fungerer som et energilager når kroppen går tom for karbohydrater, for eksempel i forbindelse med fysisk aktivitet.
I følge norske retningslinjer anbefales at cirka 30 prosent av vårt totale kaloriinntak per dag gjerne kan komme fra fett. Men det betyr også mye hvilke typer fett du inntar, spesielt når det gjelder å forebygge utvikling av hjerte- og karsykdommer som angina pektoris, hjerteinfarkt og hjerneslag.
Fett, eller egentlig fettsyrer, inndeles i fire hovedkategorier: mettet, enumettet, flerumettet og transfett. Umettet fett er det sunne fettet som reduserer kolesterolet. Umettet fett kan være enumettet og flerumettet og kjennetegnes ved at det forblir mykt eller flytende i kjøleskapstemperatur. Flerumettet fett (omega 6 og omega 3) må tilføres via maten fordi kroppen ikke selv er i stand til å produsere dette. Transfett er herdet, umettet fett. Inntak av mettede fettsyrer og transfett er forbundet med økt risiko for kolesterolavleiringer på innsiden av arteriene (arteriosklerose), noe som disponerer for hjerte- og karsykdommer.
American Heart Association (AHA) - som er en nasjonal organisasjon for å forebygge hjertesykdommer og hjerneslag - har utarbeidet retningslinjer for innholdet av fett i kostholdet1. Retningslinjene er oppsummert i nedenstående tabell.
Hvor stor andel fett?
Retningslinjene til AHA sier:
- Totalt fettinnhold kan i et sunt kosthold utgjøre 25-35 prosent av det totale kaloriinntaket
- Mettet fett bør utgjøre mindre enn syv prosent av det totale kaloriforbruket
- Transfett bør utgjøre mindre enn en prosent av det totale kaloriforbruket
Tabellen beskriver de forskjellige fettyper, hvilke matvarer de finnes i, og anbefalt daglig inntak (fra American Heart Association):
Svært positivt | Positivt | Bra - ok | Unngå/begrens | Unngå/begrens | |
Omega-3 flerumettede fettsyrer (PUFA) |
Omega-6 flerumettede fettsyrer (PUFA) |
Enkelt-umetta fettsyrer (MUFA) |
Mettet fett | Transfett | |
Finnes i: |
Fet fisk |
Nøtter |
Rapsolje |
Fett fra dyr, inkl. fete meierivarer: smør, fløte, ost og kjøtt |
Margarin |
Mengde: |
2 fiskemåltider hver uke |
Opp til 5-10% av totalt kaloriinntak |
Det meste av fettet du spiser bør være PUFA eller MUFA |
Ikke overstige 7% av totalt daglig kaloriinntak |
Ikke mer enn 1% av totalt daglig kaloriinntak |
Kilder
Referanser
- Harris WS, Mozaffarian D, Rimm E, et al. Omega-6 fatty acids and risk for cardiovascular disease. Circulation 2009; 119: 0-0.
- Marklund M, Wu JHY, Imamura F, et al. Biomarkers of Dietary Omega-6 Fatty Acids and Incident Cardiovascular Disease and Mortality. Circulation. 2019;139(21):2422-2436. PubMed