Informasjon

Fett

Velger du rett fett og begrenser inntaket, kan fettet både senke kolesterolet ditt og redusere risikoen for hjerte- og karsykdom.

Det er viktig å begrense fettinntaket, men det er absolutt nødvendig for kroppen å få noe fett.

Fett, eller egentlig fettsyrer, inndeles i fire hovedkategorier: mettet, mono-umettet, poly-umettet og transfett. Mettede fettsyrer og transfett utgjør det mettede fettet og er forbundet med økt risiko for koronar hjertesykdom.

I følge Matportalen inneholder norsk kosthold i snitt ca. 35 energiprosent fett. Av disse er 14 energiprosent fra mettet fett, og mindre enn én energiprosent transfettsyrer. Myndighetene anbefaler at det totale fettinntaket vårt ikke overstiger 30 prosent av vårt daglige energiinntak. Av disse bør ikke mer enn 10 energiprosent kommer fra mettet fett, og maksimalt én energiprosent bør komme fra transfettsyrer.

Viktige oppgaver

Fettet har en rekke viktige oppgaver i kroppen.

  • Fett er nødvendig for å transportere de fettløselige vitaminene A, D, E og K gjennom kroppen.
  • Fettet beskytter de indre organene.
  • Fett er en konsentrert kilde til energi.
  • Fett kan få mat til å smake bedre.
  • Fett inneholder essensielle fettsyrer som man tror har en positiv effekt på hjerte- og karhelse og immunforsvar.

Ett gram fett gir hele ni kilokalorier energi. Protein og karbohydrater gir kun 4 kilokalorier per gram. Det betyr at du legger på deg hvis du spiser mye fet mat, en negativ effekt som er godt kjent blant de fleste.

Mettet fett

Hva slags fett du spiser er slett ikke likegyldig. I hovedsak kan vi dele inn fett i to typer. Mettet fett og umettet fett.

Mettet fett er fett som blir hardt ved romtemperatur, og det er vanligvis fett vi får fra animalske kilder. Eksempler på slikt fett er hard margarin, meierismør, det hvite fettet du kan se på rødt kjøtt, ost, og det fettet du finner i kaker, kjeks, potetgull osv. Mettet fett og transfett er de fettypene vi skal spise minst av. De øker risikoen for hjerte- og karsykdom ved å øke det totale kolesterolet ditt.

Transfett

Transfett dannes når man gjennom en kjemisk prosess tilsetter hydrogen til vegetabilsk olje. På innholdsfortegnelsen til varer som inneholder transfett, kan du lese at produktet inneholder "delvis herdet vegetabilsk fett". Transfett finner du blant annet i småkaker, kjeks, muffins, enkelte posesupper osv. Tidligere var margarin og posesupper vanlige kilder til transfett, men på det norske markedet har de fleste produsentene gått vekk fra dette. Om du er usikker, les innholdsfortegnelsen.

Innholdet av transfett gjør at disse varene holder seg "friske og ferske" lengre ved lagring. Transfett er det absolutt verste fettet du kan spise, fordi det øker det dårlige LDL-kolesterolet og senker det gode HDL-kolesterolet.

Mange spiser for mye fett, og for mye mettet fett. Store mengder fet mat gir ekstra kalorier som fort kan føre til overvekt og fedme. Fedme øker risikoen for en rekke sykdommer, blant annet diabetes, hjertekarsykdom, ulike typer kreft, gallestein, søvnapnè og slitasjegikt. For mye mettet fett og transfett kan øke blodkolesterolnivåene og risikoen for koronar hjertesykdom.

Umettet fett - det gode fettet

Umettet fett er vanligvis flytende ved romtemperatur, og dette fettet kommer stort sett fra vegetabilske kilder. Enumettet fett og flerumettet fett tilhører denne gruppen, og dette fettet er sunnere enn det mettede fettet. Enumettet fett finner du blant annet i de fleste nøtter, avocado, oliven, olivenolje og rapsolje.

På internett verserer det oppslag om at rapsolje skal være skadelig å innta og føre til en rekke sykdommer. Dette er ikke sant. Tvert i mot, kaldpresset rapsolje er en av de beste matoljene vi kan bruke. Rapsolje og olivenolje inneholder spesielt høye andeler ènumettede fettsyrer. I tillegg inneholder rapsolje en høy andel Omega-3-fettsyrer, og et riktig forhold mellom andelen Omega-3-fettsyrer og Omega-6-fettsyrer.

Flerumettet fett finner du i de fleste vegetabilske oljer, maisolje, soyaolje, solsikkeolje, osv. Velg kaldpressede oljer.

Ved å velge enumettede eller flerumettede fettkilder kan du senke risikoen for å få hjerte- og karsykdommer ved at det reduserer det dårlige LDL kolesterolet og øker det gode HDL kolesterolet. Totalt sett reduserer dette fettet kolesterolnivået ditt.

Omega 3- fettsyrer

Omega-3 fettsyrer er en velkjent type flerumettet fett som kan ha spesielt god effekt på hjertet. Omega-3 fettsyrer finner du i hovedsak i fet fisk som laks, makrell og sild. Du kan også finne det i linfrø, rapsolje, linfrøolje og valnøtter.

De fleste typer mat inneholder flere ulike typer fett, altså både mettet fett, enumettet fett og flerumettet fett. Det er hva slags fett det er mest av, som avgjør om det havner i kategorien mettet eller umettet fett.

Vil du vite mer?