Informasjon

Forstoppelse og hverdagskost

Vanlige årsaker til forstoppelse er for lavt inntak av kostfiber og væske og for lite fysisk aktivitet.

Forstoppelse

Havregrøt

Vanlige årsaker til forstoppelse er for lavt inntak av kostfiber og væske og for lite fysisk aktivitet. Pasienter og beboere på institusjon kan derfor lett få forstoppelse. Dette er også vanlig hos eldre personer og småbarn, samt under graviditet. I noen tilfeller kan underliggende sykdom være årsak til forstoppelse.

Fiber

Forskjellige typer kostfiber har ulik effekt på tarmfunksjonen. Cellulose og hemicellulose fra kornvarer er de meste effektive mot forstoppelse, fordi mesteparten av disse passerer uforandret ned til tykktarmen. Kostfiber binder vann og gjør at innholdet i tarmen blir mykere og får større volum. På den måten blir passasjetiden i tykk- og endetarm kortere.

Hverdagskost

Det anbefales å bruke brød, kornvarer, gryn og mel med en høy andel sammalt mel (minst 50 prosent). Poteter, grønnsaker og frukt har også gunstig effekt på tarmfunksjonen. Surmelk og yoghurt er å foretrekke framfor søt melk. Sammenkokte retter av melk og fint mel kan virke stoppende.

Ubehag av fiber?

Økt mengde kostfiber kan gi midlertidige luftplager og ubehag. Kostfibermengden bør derfor økes gradvis. Det er samtidig ekstra viktig å passe på at væskeinntaket er tilfredsstillende. Kli kan hemme absorpsjon av kalsium, jern og andre sporstoffer. Dette er det spesielt viktig å ta hensyn til når det gjelder barn og eldre.

Regelmessige måltider og avføringsvaner

Det er også viktig med regelmessige måltider og avføringsvaner, og å sikre regelmessig aktivitet tilpasset den enkeltes muligheter. 

Volumøkende avføringsmiddel

Bruk av avføringsmidler bør unngås så langt som mulig. Om du må bruke avføringsmiddel, anbefales såkalt volumøkende middel som makrogol og laktulose. Det er midler som trekker til seg vann i tarmen og som fører til at det blir mer avføring. Makrogol synes trygt å bruke i opptil 6 måneder hos ellers friske personer med kronisk forstoppelse. Selv om nær halvparten av pasientene har nytte av midlet, vil ca. 1 av 7 oppleve mageplager som følge av den kroniske bruken av avføringsmiddel. Et alternativ til makrogol er laktulose. 

Det tar som regel en viss tid (3-5 dager) før effekten av slike avføringsmiddel kommer, og regelmessig bruk må opprettholdes i flere uker innen normalisering av avføringen kan forventes. Slike avføringsmiddel har ingen skadelige effekter, og de kan brukes over lang tid.

Klyster brukes ved akutt forstoppelse. Hos eldre hender det at avføringsklumper "tetter igjen" i endetarmen. Da må klumpene "plukkes ut" etterfulgt av klyster.

Vil du vite mer?