Informasjon

Forstoppelse og hverdagskost

Vanlige årsaker til forstoppelse er for lavt inntak av kostfiber og væske og for lite fysisk aktivitet.

Fra Statens Ernæringsråds hefte om Retningslinjer for kostholdet i helseinstitusjoner

Forstoppelse

Havregrøt

Vanlige årsaker til forstoppelse er for lavt inntak av kostfiber og væske og for lite fysisk aktivitet. Pasienter og beboere på institusjon kan derfor lett få forstoppelse. Dette er også vanlig hos eldre personer og småbarn. I noen tilfeller kan sykdom være årsak til forstoppelse.

Fiber

Forskjellige typer kostfiber har ulik effekt på tarmfunksjonen. Cellulose og hemicellulose fra kornvarer er de meste effektive mot forstoppelse, fordi mesteparten av disse passerer uforandret ned til tykktarmen. Kostfiber binder vann og gjør at innholdet i tarmen blir mykere og får større volum. På den måten blir passasjetiden i tykk- og endetarm kortere.

Hverdagskost

Det anbefales å bruke brød, kornvarer, gryn og mel med en høy andel sammalt mel (minst 50 prosent). Poteter, grønnsaker og frukt har også gunstig effekt på tarmfunksjonen. Surmelk og yoghurt er å foretrekke framfor søt melk. Sammenkokte retter av melk og fint mel kan virke stoppende.

Ubehag av fiber?

Økt mengde kostfiber kan gi midlertidige luftplager og ubehag. Kostfibermengden bør derfor økes gradvis. Det er samtidig ekstra viktig å passe på at væskeinntaket er tilfredsstillende. Kli kan hemme absorpsjon av kalsium, jern og andre sporstoffer. Dette er det spesielt viktig å ta hensyn til når det gjelder barn og eldre.

Regelmessige måltider og avføringsvaner

Det er også viktig med regelmessige måltider og avføringsvaner, og å sikre regelmessig aktivitet tilpasset den enkeltes muligheter. 

Volumøkende avføringsmiddel

Bruk av avføringsmidler bør unngås så langt som mulig. Imidlertid finnes det såkalte volumøkende eller romoppfyllende avføringsmiddel, isphagula (loppefrø). Dette er fiberprodukter som har samme effekt som fiber i kosten. Ved at fiberen binder vann i tarmkanalen, hovedsakelig i tykktarmen, får tarminnholdet større volum, en romoppfyllende effekt. Dette gir en normal avføring med myk konsistens. Det tar som regel en viss tid (3-5 dager) før effekten kommer, og regelmessig bruk må opprettholdes i flere uker innen normalisering av avføringen kan forventes. Slike avføringsmiddel har ingen skadelige effekter og kan brukes over lang tid.

Vil du vite mer?