Nyhetsartikkel

Fraråder unødig bruk av kosttilskudd

Mange tror at man ved å hive innpå med kosttilskudd kan forlenge livet og forbedre helsen. En studie viser at en rekke kosttilskudd kan gi motsatt effekt.

Ifølge en artikkel som ble publisert på Medscape i januar 2012, antyder nå nok en studie at unødig bruk av kosttilskudd kan øke risikoen for død.

Kan øke risikoen for lungekreft

Studien som ble publisert i Archives of Internal Medicine i oktober 2011, hadde 41 836 deltagere, som alle var kvinner mellom 55 og 69 år da studien startet i 1986. Gjennomsnittlig KMI (kroppsmasseindeks) var på 27, og de fleste av deltagerne var fysisk aktive. Gjennomsnittlig inntak av frukt og grønnsaker var på seks enheter per dag. Studien så på sammenhengen mellom bruk av kosttilskudd og død (uavhengig av årsak).

Forskerne justerte resultatene etter alder, energiinntak, utdannelsesnivå, bosted, røyking, kroppsmasseindeks, midje-hofte ratio, fysisk aktivitet, kostsammensetning, alkoholinntak, bruk av østrogen, og om de hadde diabetes eller høyt blodtrykk.

Det var totalt 15 594 dødsfall i løpet av de 19 årene studien varte.

Kalsiumtilskudd kan ha gunstig effekt

Bruk av kosttilskudd økte i perioden. I 1986 brukte 62 prosent kosttilskudd. i 2004 brukte 85 prosent kosttilskudd. De vanligste kosttilskuddene som ble brukt var kalsium, multivitaminer, vitamin C og vitamin E.

De som brukte tilskudd, hadde i utgangspunktet generelt en bedre helse enn de som ikke brukte kosttilskudd. De hadde også høyere utdanning, lavere KMI, lavere andel med diabetes og høyt blodtrykk, mindre sannsynlighet for å røyke, og sunnere kosthold.

Kosttilskudd som var forbundet med økt risiko for død, inkluderte multivitaminer, vitamin B6, folsyre, jern, magnesium, sink og kopper. Sammenhengen var sterkest ved bruk av jerntilskudd. Bruk av vitamin A, betakaroten og selen var forbundet med en trend i retning høyere risiko for død, og bruk av vitamin C, D og E hadde nær ingen effekt på dødelighet. Kalsiumtilskudd skilte seg positivt ut blant tilskuddene, og så ut til å kunne ha en gunstig innvirkning på livslengden.

Det er viktig å merke seg at økningene i risiko for død er små, men poenget er at det motsatte tidligere har blitt hevdet - nemlig at inntak av ekstra kosttilskudd beskytter mot død og sykelighet.

Hadde best helse i utgangspunktet

Forskerne skriver at studien har visse begrensninger. En mulighet er at kvinnene som fikk høyere risiko for død, eller utviklet alvorlige sykdommer, hadde et større forbruk av tilskudd. En annen viktig faktor er at jernmangel kan oppstå ved mange alvorlige sykdommer. Det kan dermed føre til et høyere forbruk av jern hos kvinner med alvorlig sykdom, uten at det er tilskuddet i seg selv som fremskynder død.

Det er dog viktig å huske at de kvinnene som brukte kosttilskudd, var de kvinnene som hadde best helse i utgangspunktet. Dermed burde denne gruppen hatt lavere risiko for død totalt sett - ikke høyere.

40 prosent av menn og 50 prosent av kvinner over 60 år bruker minst ett vitamin- eller mineraltilskudd.

Unødvendig for de fleste

Ifølge norske helsemyndigheter er kosttilskudd unødvendig for de fleste. Hvis du ikke har påvist mangler av vitaminer eller mineraler, er et sunt og variert kosthold dekkende nok. For personer som ikke spiser fet fisk, eller ikke får nok vitamin D, kan daglig tilskudd av for eksempel tran være et alternativ.

I 2006 fant en stor Cochrane-undersøkelse, som inkluderte 77 studier med totalt 232 606 deltagere, at antioksidanter kan forkorte livet. Det er også mulig skade knyttet opp mot noen av tilskuddene. Blant annet er det funnet at betakaroten-tilskudd øker risikoen for lungekreft hos menn som røyker.

Kilder

Referanser

  1. Mursu J, Robien K, Harnack LJ, Park K, Jacobs DR, . Dietary supplements and mortality rate in older women. Arch Intern Med 2011; 171 (18): 1625-33. archinte.ama-assn.org
  2. Vega CP, Kulchaiyawat V. Trash the Vitamins: Convince Your Patients. Medscape 2012; : . www.medscape.com