Informasjon

Ikke hopp over frokosten!

Du har sikkert hørt det før. Frokosten skal du ikke hoppe over. Dette gjelder særlig om du ønsker å holde deg slank og smart.

Journal of the American Dietetic Association har oppsummert resultatet fra 47 studier for å se på sammenhengen mellom frokostinntak og sunt kosthold, kroppsvekt, og jobb- og skoleresultater blant barn og voksne.

Spiser mer - er slankere

Kvaliteten på frokosten varierte, men barn som spiser frokost, har totalt sett et bedre kosthold enn de som ikke gjør det. De inntar generelt mer energi i løpet av en dag enn de som ikke spiser frokost, men de er likevel sjeldnere overvektige enn de som hopper over frokosten. Studiene viser også at frokostspiserne har bedre intellektuelle funksjoner, husker bedre, er mer presise og har mindre fravær. På skoler der mange spiser frokost, opplever man mer ro, bedre konsentrasjon og trivsel. Konklusjonen på studien er at frokost som en del av en sunn livsstil, kan påvirke barns helse og velvære. Derfor bør foreldre oppfordre barna sine til å spise frokost.

Hold vekten - spis frokost

Selvfølgelig er det ikke bare barn som får bedre resultater og helse ved å spise frokost. Mange tror at det å hoppe over dagens første måltid kan hjelpe dem ned i vekt. Noe som slett ikke stemmer. En god og sunn frokost sparker i gang forbrenningen og gir deg energi til å gjøre ditt beste både på jobb og skole. Det vil også hindre deg i å overspise, og du vil ty til mindre snacks mellom måltidene. De som ikke spiser frokost, inntar ofte mer fet og usunn mat i løpet av dagen, i tillegg til at de inntar færre vitaminer og mineraler enn de som spiser alle dagens måltider. Andre undersøkelser viser at nesten alle som klarer å holde vekten etter en slankekur, spiser frokost.

Bedre humør, hukommelse og resultater

Forskere ved University of Rochester fant i sine undersøkelser at den beste måten å forebygge overvekt og fedme blant barn i alderen 12-16 år, var å sørge for at de spiste frokost hver dag.

At feilernærte barn gjør det dårligere på skolen enn barn med et godt kosthold, visste du kanskje. Men selv barn med et sunt basiskosthold som hopper over frokost eller lunsj, gjør det dårligere enn de som passer på å innta dagens første måltider.

Spiser du frokost, får du bedre humør, du er våken og følger lettere med og husker bedre. Dessuten reduseres angst og irritasjon. Vil du ha bedre resultater på skole og jobb, er oppskriften klar: Spis frokost!

10-30 prosent spiser ikke frokost

En sunn og god start på dagen kan gjerne bestå av grove kornprodukter, frukt og melk.

I Europa og Nord-Amerika hopper mellom 10 og 30 prosent (avhengig av blant annet alder og kjønn) over frokosten. Studier av amerikansk ungdom viser at hele 59 prosent av elever i high school hopper over frokosten minst tre dager i uken. I Norge har vi studier som viser at 27 prosent av jentene, og 21 prosent av guttene i ungdomsskolealder ikke spiser frokost.

Kilder

Referanser

 
  • Journal of the American Dietetic Association, Columbus Childrens Hospital, Medicalnewstoday, MayoClinic.