Nyhetsartikkel

Hvor mye skal usunn mat koste?

Vil folk komme til å spise mindre potetgull og drikke færre flasker brus hvis prisene på slike varer stiger?

Temaside om Korona
Denne artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Bør usunn mat blir dyrere slik at færre spiser det?

Forskere ved University of North Carolina har undersøkt om det å øke prisen på usunne matvarer faktisk fører til mindre forbruk. Resultatene er publisert i Archives of Internal Medicine.

Sammenheng

Forskerne har sett på mer enn 5000 voksne mellom 18 og 30 år. Studien startet i 1985-86, og forskerne har fulgt deltagernes vekt og kostholdsendringer over 20 år. De har også analysert dette i forhold til prisendringene på mat i denne tidsperioden.

De amerikanske forskerne fant ut at hvis prisen på brus økte med 10 prosent, førte dette til at antall kalorier som ble inntatt fra brus gikk ned med sju prosent. Sammenhengen var nesten den samme for pizza: 10 prosent økning i prisen på pizza, førte til 12 prosent nedgang i antall inntatte kalorier fra pizza.

Les også: Ser ikke sin egen overvekt

Vektnedgang

Forskerne anslår at hvis prisen på ”søppelmat” øker med 18 prosent, vil dette føre til en nedgang på omtrent 56 kalorier per person per dag. Dette vil igjen kunne føre til et vekttap på over to kilo per person per år, og dermed redusere risikoen for sykdommer knyttet til overvekt.

Les også: Overvekt og kosthold - met gjennom dagen

De konkluderer med at hvis politikerne øker prisene på usunn mat, kan dette være med på å styre kostholdet i en riktig retning:

“Selv om en slik politikk ikke vil løse fedme-epidemien i sin helhet, og kan komme til å møte betydelig motstand fra matprodusenter og selgere, kan det være en viktig strategi for å redusere energiinntak. I tillegg kan det være et hjelpemiddel slik at mennesker går ned i vekt og reduserer utbredelsen av diabetes blant USAs voksne, "skriver de.

Debatt om matskatt

Forskerne skriver i sin rapport at prisøkning på usunn mat og drikke har blitt foreslått som en måte å bekjempe overvekten i USA på. Dette er et kontroversielt tiltak og enkelte hevder at det er få bevis på at en slik matskatt vil fungerer slik den er ment. Nå mener forskerne at deres resultater er et viktig bidrag i denne debatten.

De skriver også at når tobakk blir dyrere, fører dette til at flere voksne slutter å røyke.

Forsøkt i andre land

Nylig skrev Dagsavisen at stadig flere land diskuterer tiltak mot usunt kosthold og at Romania kan bli det første landet i verden som skattlegger hamburgere, brus og annen søppelmat. Også i andre land er det tidligere blitt fremmet forslag om lignende tiltak, i takt med økt fokus på fedme og sykdommer knyttet til usunt kosthold.

Avisen forteller at tiltak for å regulere kostholdet gjennom avgifter er i en rekke land blitt møtt med tung lobbyvirksomhet fra en mektig matvareindustri.

I Frankrike ble planen om å heve momsen på mat med høyt sukker- eller saltnivå skrinlagt i 2008.

Les også: Gode vaner - mindre overvekt

Norske planer

Også i Norge diskuteres tiltak for å bedre kostholdet. Divisjonsdirektør Knut-Inge Klepp i Helsedirektoratet sier til avisen at Norge allerede har innført en sukkeravgift som er blitt økt de siste årene for å gjøre brus og andre søte drikker dyrere.

Tidligere var dette luksusskatter, men nå har nettopp helse vært begrunnelsen bak økningene.

- Helsemyndighetene ønsker en mer bevisst bruk av prismekanismer, sier Klepp og viser til at det arbeides med å se på hvordan avgifter på sukker kan bli mer effektivt.

- Det er generelt veldig spennende at man internasjonalt nå får erfaring med bruk av pris som virkemiddel, slik at vi kan få mer kunnskap om hvordan dette slår ut, sier han. 1Et slikt virkemiddel er tidligere blir brukt mot tobakk og alkohol, og ifølge Klepp har man god dokumentasjon på at det er effektivt.

Vil du vite mer?

Kilder

Referanser

  1. Duffey K, Gordon-Larsen P, et.al . Food Price and Diet and Health Outcomes. Archives of Internal Medicine 2010; 170(5): 420-426.