Nyhetsartikkel

Hvorfor grovt korn er sunt

Vi vet at matvarer med mye fullkorn er sunt. En ny studie gir innsikt i hvorfor.

Denne artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Fullkorn kan både være hele og bearbeidede kjerner. Det viktige er at alle deler av kornet er tatt med - også skall og kim. Det er nemlig her de fleste fibre, vitaminer og mineraler er.

Forskere fra universitetet i Øst-Finland har gjort nye funn som kan forklare helsefordelene ved å spise mat med mye fullkorn.

Et høyt inntak av fullkorn økte nivåene av betainforbindelser i kroppen som blant annet var forbundet med forbedret glukosemetabolisme. 

Les også: Slik får du barn til å spise fullkorn

Sunn mat

- Hele korn er noe av det sunneste vi kan spise. For eksempel vet vi at et høyt inntak av helkorn beskytter mot type 2 diabetes og hjerte-og karsykdommer, sier Kati Hanhineva, hovedforfatteren bak studien, i en nyhetsmelding fra universitetet. 

Forskerne undersøkte hva som skjedde i kroppen hos mus som ble foret med fullkorn, og hos mennesker som skulle følge en diett rik på fullkornsprodukter i 12 uker. 

Et kosthold med mye helkorn økte nivåene av betainforbindelser både hos mus og mennesker.

Ved slutten av 12-ukers oppfølging observerte forskerne også en sammenheng mellom forbedret glukosemetabolisme og økt forekomst av betainforbindelser i kroppen.

Funnene ble nylig publisert i The American Journal of Clinical Nutrition1.

Du kan leser med om studien fra Finland her

Hva er fullkorn?

Helsemyndighetene anbefaler å spise grove kornprodukter hver dag. Disse bør til sammen gi 70 gram sammalt mel for kvinner og 90 gram for menn2.

Eksempler på hva dette utgjør i praksis for en voksen mann:

  • Fire grove brødskiver (merket ekstra grovt eller grovt på brødskalaen)
  • En tallerken grov kornblanding og to grove skiver
  • En tallerken havregrøt og en porsjon fullkornspasta eller byggryn
  • To tallerkener havregrøt

Les også: Sunt kosthold 

Ifølge Matportalen er det en utbredt misforståelse at fullkornsbrød skal inneholde synlige kjerner. Fullkornsbrød kan like gjerne være bakt på fullkornmel, slik at kjernene ikke synes. Faktisk trenger ikke fullkornsbrød å se grovt ut. En viktig ting å merke seg når du legger varer i handlekurven, er at mørkt brød og pasta ikke alltid betyr at det er laget med fullkorn. Det kan være farget med for eksempel malt for at det skal se sunnere ut. En annen misforståelse handler om solsikkekjerner og linfrø. Dette er ikke fullkorn. 

Les også: Mat med fullkorn reduserer risikoen for død

Kilder

Referanser

  1. Kärkkäinen O, Lankinen M, et.al. Diets rich in whole grains increase betainized compounds associated with glucose metabolism. The American Journal of Clinical Nutrition 2018. academic.oup.com
  2. https://brodogkorn.no/fakta/ga-for-grovt/