Nyhetsartikkel

Ikke lurt å droppe frokosten

En ny studie viser at ved å hoppe over frokosten kan risikoen for å få hjerteinfarkt øke med nesten 30 prosent.

Temaside om Korona
Denne artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

I 16 år har amerikanske forskere undersøkt matvanene til 27.000 mannlige, amerikanske helsearbeidere i alderen 45 til 82 år - og sett på risikoen for å utvikle koronar hjertesykdom.

I løpet av studien fikk 1572 av mennene hjerteproblemer for første gang.

Forskerne fant ut at de av deltagerne som hoppet over frokosten, hadde 27 prosent høyere risiko for å utvikle koronar hjertesykdom enn menn som spiste frokost.

Studien ble gjennomført av forskere fra blant annet Harvard School of Public Health, og den ble finansiert av amerikanske National Institutes of Health og kanadiske Institutes of Health Research.

Se vår animasjon om hjerteinfarkt

Forfatterne skriver i rapporten at det er godt kjent at frokost er dagens viktigste måltid, men at det finnes få bevis på dette. Dermed er det også vanskelig å gi gode anbefalinger om voksnes matvaner. Forfatterne skriver også at amerikanske myndigheter anbefaler frokost til barn, men de gir ingen slike anbefalinger for voksne.

Studien er publisert i juliutgaven av Circulation.

Har korrigert for røyking og alkohol

Studien konkluderer med at hvis man regelmessig dropper frokosten, øker risikofaktorene for hjertesykdom - som høyt blodtrykk, diabetes og høyt kolesterol.

Mennesker som røyker, er ugift eller drikker mye alkohol, sluntrer oftere med frokosten enn andre. Men forskerne har korrigert for dette i sine resultater.

Forfatterne diskuterer om regelmessig manglende frokost kan forstyrre den normale funksjonen av metabolismen (stoffskiftet, omsetting av næringsstoffe i kroppen), i tillegg til at det forstyrrer døgnrytmen - kroppens egen klokke. Begge faktorene kan øke risikoen for å utvikle en eller flere risikofaktorer for hjertesykdom.

- Folk som hopper over frokosten, har høyere nivåer av fastende insulin, triglyserider og LDL-kolesterol, delvis fordi kroppen trolig reagerer på at den ikke får tilført ny kalorikilde. Dette kan stresse kroppen på lang sikt, sier Eric B Rimm til nettstedet Heartwire. Han er en av forfatterne bak studien.

Les også: Ikke hopp over frokosten

Vanskelig å bevise

Samtidig viste det seg at det å spise sent, var enda verre for hjertet. Menn som stod opp for å spise etter at de hadde gått og lagt seg, hadde 55 prosent større sjanse for å få hjerteinfarkt enn de som ikke gjorde det.

Det ble imidlertid ikke sett noen sammenheng mellom å spise jevnlig og risikoen for koronar hjertesykdom.

Studien er vurdert av britiske National Health Service, som skriver at dette er en kohortstudie, og man kan derfor ikke bevise en direkte årsak/virkning sammenheng mellom frokost og helse. Selv om forskerne har forsøkt å ta enkelte livsstilsfaktorer i betraktning, kan det være slik at folk som tar seg tid til å spise frokost, også har en sunnere livsstil.

Hovedforfatteren bak studien, Leah Cahill, mener derimot at resultatene av studien gir pålitelige bevis på at dagens første måltid er viktig. Hun sier til avisa Independent at det er hevet over enhver tvil at det å spise frokost gir helsefordeler.

Uansett: Til tross for mulige begrensninger i generaliseringen av funnene, gir denne studien ytterligere bevis på de helsemessige fordelene ved å spise frokost.

Les også: Måltidene

Kilder

Referanser

  1. Cahill L, Chiuve S, et.al. Prospective Study of Breakfast Eating and Incident Coronary Heart Disease in a Cohort of Male US Health Professionals. Circulation 2013; 128: 337-343. Circulation