Nyhetsartikkel

Jerntilskudd og ytelse ved utholdenhetsidrett

Utøvere innen utholdenhetsidretter som har lettere jernmangel, kan forbedre både jernstatus og kondisjon dersom de inntar jerntilskudd.

Temaside om Korona
Denne artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

I en metaanalyse som ble forhåndspublisert på nett i British Journal of Sports Medicine i slutten av oktober 20141, har forfatterne undersøkt om jerntilskudd er fordelaktig for utøvere innen utholdenhetsidretter som har jernmangel, men ikke i en slik grad at de har jernmangelanemi.

Sårbare for jernmangel

Utøvere innen utholdenhetsidrett er sårbare for negative endringer i jernstatus. Blant vanlige årsaker er utilstrekkelig matinntak, blødning i urinveiene eller magetarmkanalen, svetting og skader på de røde blodcellene (hemolyse). Effekten som et lavt jernnivå har på en idrettsprestasjon, avhenger av hvor alvorlig jernmangelen er. Langvarig og uttalt jernmangel vil nedsette produksjonen av røde blodceller som pågår hele tiden i kroppen. Blodcellene har en normal levetid på ca. 120 dager og skiftes ut kontinuerlig. Når mengden røde blodceller går ned (det foreligger anemi), vil kapasiteten for oksygentransport reduseres. Dette gir nedsatt kondisjon - svekket aerobisk kapasitet - og er ofte forbundet med symptomer som utmattelse. Du kan også ha lavere nivå av jern (serumferritin) i blodet uten at det foreligger anemi. Det er denne gruppen idrettsutøvere forfatterne av metaanalysen har sett på.

Totalt inngikk 443 deltagere i de 17 studiene som ble inkludert i metaanalysen. 80 av disse var menn, og 363 var kvinner. Gjennomsnittsalderen var 22.3 år.

Jerntilskudd kan ha effekt på kondisjonen

Jerntilskudd kan gis som tabletter eller injeksjoner. Dersom du bruker tabletter, kan det ta 3 til 6 måneder før jernnivåene blir normale.

Resultatene viser at jernbehandling kan ha moderat til stor effekt på å forbedre jernstatus, og moderat effekt på å bedre O2-opptaket og dermed kondisjonen. Hvis behandlingen varer i mer enn 80 dager, avtar effekten på aerobisk kapasitet. En optimal doseprotokoll som sikrer den mest effektive og tidseffektive behandlingen er derfor særlig viktig for utøvere innen utholdenhetsidretter.

Flere studier er nødvendig for å bedre forstå forholdet mellom jerndose og reaksjon. Videre studier bør også avgjøre om det er noen langtidskonsekvenser knyttet til det å ha lave jernlagre, men ikke lave nok til at det oppstår jernmangelanemi. Konsekvensen av jernbehandling i lengre tid bør også fastslås.

Kilder

Referanser

  1. Burden RJ, Morton K, Richards T, Whyte GP, Pedlar CR, . Is iron treatment beneficial in, iron-deficient but non-anaemic (IDNA) endurance athletes? A meta-analysis. British Journal of Sports Medicine 2014. bjsm.bmj.com