Intervju

Kolin - et viktig og ukjent næringsstoff

Kolin er et livsviktig næringsstoff. Likevel er det få som har hørt om det. Nå skal kolin inn i de nye, norske kostholdsanbefalingene.

Kolin er et essensielt næringsstoff - vi er avhengig av å få det gjennom kosten.

Dette er et næringsstoff man vet svært lite om, både om hvor mye nordmenn inntar og hvilke matvarer som er gode kilder til kolin i Norge.

I 2023 vil Norge, sammen med Danmark, Finland, Island, Sverige og de baltiske landene få en ny kostholdsveiledning. Nå skal kolin inn i de nye nasjonale rådene.

I hvilken mat er det kolin?

Anthea Van Parys skrev doktorgradsavhandlingen «Choline consumption in Norway» i 2022 - ved universitetet i Bergen.

Hun forteller til NHI.no at kolin er et essensielt næringsstoff, som betyr at kroppen trenger det. Vi danner noe selv i kroppen vår - i leveren - men det er ikke nok. Mangel på kolin kan føre til fettlever og muskelskader. Dette har studier fra 1980 og 90-tallet vist.

Næringsstoffet finnes i forskjellige former og i mange ulike matvarer. I animalske matvarer som egg, kjøtt og fisk er det mye kolin per enhet matvarer.

Det er også endel grønnsaker, kornprodukter og belgfrukter som inneholde kolin.

- Særlig egg inneholder veldig mye. Belgfrukter og kornprodukter er en god ikke-animalsk kilde, sier Van Parys.

Anthea Van Parys.jpg
Anthea Van Parys har skrevet doktorgradsavhandling om næringsstiffet kolin. Foto: Jørgen Barth, UiB.

Ifølge Harvard School of Public Health finnes kolin i en rekke matvarer, men de rikeste kildene er altså kjøtt, fisk, fjærfe, meieriprodukter og egg.

Følgende matvarer inneholder kolin:

  • Oksekjøtt, biff lever
  • Eggeplommer
  • Kyllingbryst
  • Fisk
  • Shiitake sopp
  • Poteter
  • Belgfrukter (bønner, peanøtter)
  • Melk
  • Yoghurt
  • Grønnsaker som brokkoli, blomkål, rosenkål og kål
  • Solsikkefrø

Her er en amerikansk oversikt over kolin-innhold i matvarer

Neste side