Kolin er et essensielt næringsstoff - vi er avhengig av å få det gjennom kosten.
Dette er et næringsstoff man vet svært lite om, både om hvor mye nordmenn inntar og hvilke matvarer som er gode kilder til kolin i Norge.
I 2023 vil Norge, sammen med Danmark, Finland, Island, Sverige og de baltiske landene få en ny kostholdsveiledning. Nå skal kolin inn i de nye nasjonale rådene.
I hvilken mat er det kolin?
Anthea Van Parys skrev doktorgradsavhandlingen «Choline consumption in Norway» i 2022 - ved universitetet i Bergen.
Hun forteller til NHI.no at kolin er et essensielt næringsstoff, som betyr at kroppen trenger det. Vi danner noe selv i kroppen vår - i leveren - men det er ikke nok. Mangel på kolin kan føre til fettlever og muskelskader. Dette har studier fra 1980 og 90-tallet vist.
Næringsstoffet finnes i forskjellige former og i mange ulike matvarer. I animalske matvarer som egg, kjøtt og fisk er det mye kolin per enhet matvarer.
Det er også endel grønnsaker, kornprodukter og belgfrukter som inneholde kolin.
- Særlig egg inneholder veldig mye. Belgfrukter og kornprodukter er en god ikke-animalsk kilde, sier Van Parys.

Ifølge Harvard School of Public Health finnes kolin i en rekke matvarer, men de rikeste kildene er altså kjøtt, fisk, fjærfe, meieriprodukter og egg.
Følgende matvarer inneholder kolin:
- Oksekjøtt, biff lever
- Eggeplommer
- Kyllingbryst
- Fisk
- Shiitake sopp
- Poteter
- Belgfrukter (bønner, peanøtter)
- Melk
- Yoghurt
- Grønnsaker som brokkoli, blomkål, rosenkål og kål
- Solsikkefrø