Praktiske tips for kostholdet er hentet fra Nasjonal retningslinje for diagnostikk, utredning og behandling av overvekt og fedme hos barn og ungdom, utgitt av Helsedirektoratet i 2011.
Praktiske tips
- Planlegg matinnkjøp
- Sørg for at sunn mat er tilgjengelig
- La hele familien spise det samme
- Lag mat sammen
- Ha gode vaner i familien i forhold til matinntak – spis måltidene sammen og adskilt fra andre aktiviteter som fjerner fokus fra måltidet
- Husk, det er lov å la mat ligge igjen!
- Sitt til bords under måltidene
- Spis sakte og tygg godt
- De voksne bør være gode eksempler for barna
- Rydd bort maten med en gang måltidet er over
- Ikke bruk mat som trøst eller belønning
- Lag mindre middag for å unngå rester
- Ta ikke med kjeler til bordet, forsyn heller hele familien direkte fra kjeler på komfyren
- Én middagsporsjon er nok, eventuelt fordelt på to mindre porsjoner
- Del tallerkenen inn i 3 like deler: – 1/3 med grønnsaker / salat, minimum – 1/3 med kjøtt, fisk, fugl etc. – 1/3 med poteter, ris, pasta, brød
- Bruk minst dobbelt så mye grønnsaker som kjøtt og fisk i gryteretter
- Start middagen med å drikke et stort glass vann
- Server rå/kokte grønnsaker eller salat til de fleste måltider