Informasjon

Kosthold - praktiske tips

Her er noen praktiske tips for deg som ønsker et sunt kosthold.

Praktiske tips for kostholdet er hentet fra Nasjonal retningslinje for diagnostikk, utredning og behandling av overvekt og fedme hos barn og ungdom, utgitt av Helsedirektoratet i 2011.

Praktiske tips

  • Planlegg matinnkjøp
  • Sørg for at sunn mat er tilgjengelig
  • La hele familien spise det samme
  • Lag mat sammen
  • Ha gode vaner i familien i forhold til matinntak – spis måltidene sammen og adskilt fra andre aktiviteter som fjerner fokus fra måltidet
  • Husk, det er lov å la mat ligge igjen!
  • Sitt til bords under måltidene
  • Spis sakte og tygg godt
  • De voksne bør være gode eksempler for barna
  • Rydd bort maten med en gang måltidet er over
  • Ikke bruk mat som trøst eller belønning
  • Lag mindre middag for å unngå rester
  • Ta ikke med kjeler til bordet, forsyn heller hele familien direkte fra kjeler på komfyren
  • Én middagsporsjon er nok, eventuelt fordelt på to mindre porsjoner
  • Del tallerkenen inn i 3 like deler: – 1/3 med grønnsaker / salat, minimum – 1/3 med kjøtt, fisk, fugl etc. – 1/3 med poteter, ris, pasta, brød
  • Bruk minst dobbelt så mye grønnsaker som kjøtt og fisk i gryteretter
  • Start middagen med å drikke et stort glass vann
  • Server rå/kokte grønnsaker eller salat til de fleste måltider