Om du er skoleelev, student, arbeidstaker eller pensjonist: hjernen trenger mat for å prestere og å holde det gående en hel dag. Jo bedre og variert du spiser, jo bedre fungerer kroppen.
NHI.no har snakket med Christine Henriksen, førsteamanuensis i klinisk ernæring, ved Universitetet i Oslo. Og vi har spurt: Hvorfor har maten vi spiser så mye å bety for hvordan dagen blir, og hva bør vi spise?
- Vi trenger mat for å leve, for å være aktive og å holde oss i aktivitet. Men vi trenger også riktig mat for å kunne forebygge kroniske sykdommer og for å kunne leve godt og lenge, sier Henriksen.
- Gjerne er det dette som får mest oppmerksomhet - hvilken mat som forebygger blant annet kreft og diabetes, og det er kjempeviktig. Men det er også viktig hva du spiser her og nå, som gjør at du kan prestere bra dagen i dag. Riktig mat er viktig for god læring og for den psykiske helsen, sier hun.

Orker mindre
- Hva er risikoen om man ikke spiser godt nok her og nå?
- En kan bli sliten. Man orker ikke så mye, kan bli irritert, nedstemt, lei seg og ha vanskelig for å konsentrere seg og prestere. Det er mange ting som kan skje hvis man spiser for lite, sier Henriksen.
- Hva er det som skjer i hjernen når vi ikke får i oss nok mat?
- Dette er komplisert, og vi vet ikke nok om hvordan dette påvirker hjernen, men vi vet at metabolismen endres og tilpasser seg til lavere matinntak. Hjernen er avhengig av kontinuerlig tilførsel av glukose for å kunne fungere. Hvis tilførselen er for lav, tilpasser hjernen seg og reduserer hastigheten på mange prosesser.
Effekten av for lite mat merker man fort når man skal ut å leke eller dra på trening, men man legger ikke like lett merke til det hvis man sitter på skolebenken, lesesalen eller er midt i en arbeidsdag.