Nyhetsartikkel

Kosttilskudd trenger ikke inneholde det du tror

Hvert tredje kosttilskudd holder ikke hva det lover. Det konkluderer kanadiske forskere med i en ny rapport.

Denne artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Ifølge Verdens helseorganisasjon er forfalskning av urteprodukter en trussel mot forbrukernes sikkerhet. I en ny rapport publisert i BMC Medicine, skriver forskere fra Canada at urteprodukter som er tilgjengelig for forbrukerne, kan være forurenset eller være erstattet med alternative plantearter og fyllstoffer som ikke er oppført på etikettene.

I denne studien var målet å undersøke om urteproduktene inneholdt det de lover - for å beskytte forbrukerne mot helserisikoen som er forbundet med forurensningen.

Og resultatet var ikke oppløftende:

Mange av de vanlige kosttilskuddene inneholder ikke de plantene som de reklamerer med. I stedet inneholder de billige fyllstoffer, eller i noen tilfeller planter som er direkte giftige.

Resultatene fra studien viste at kun to av selskapene hadde produkter som holdt det de lovte, uten erstatninger, forurensninger eller fyllstoff.

Les også: Urtemedisin - historisk og moderne

Forskerne testet 44 tilfeldig utvalgte kosttilskudd fra 12 forskjellige selskaper og 30 forskjellige arter av urter.

Totalt inneholdt nesten 60 prosent av urteproduktene plantearter som ikke er nevnt på etiketten. Forskerne oppdaget produktsubstitusjon i 32 prosent av prøvene. Mer enn 20 prosent av produktene inneholdt fyllstoff som ris, soyabønner og hvete - som ikke var nevnt på etiketten.

Forfatterne skriver at det er vanlig praksis i naturmedisinindustrien å bruke fyllstoffer som for eksempel ris og hvete, som er blandet med de aktive ingrediensene. Likevel har forbrukeren rett til å vite om alle planteartene som brukes i produksjonen av et naturlig produkt.

Les også: Urter og legemidler

Johannesurt og feverfew

Forskerne skriver at det foreløpig ikke finnes noen standarder for godkjenning av urteprodukter. Selv om det finnes gode bevis for helsemessige fordeler av urtemedisin, har industrien et problem siden noen av produsentene reklamerer falskt, forurenser produktene og bruker fyllstoff. Denne praksisen utgjør ikke bare matsvindel, men kan være en alvorlig helserisiko for forbrukerne.

Faktisk fant forskerne forurensning i flere produkter med planter som har kjent toksisitet, bivirkninger eller som negativt samhandler med andre urter, kosttilskudd eller medisiner.

Les også: Kosttilskudd: Risikofylt netthandel

Her er et par eksempler:

Et produkt merket som Johannesurt (Hypericum perforatum) ble byttet ut med uttrekk fra en annen urt - Senna Alexandrina - som virker avførende. Denne urten kan etter langvarig bruk føre til uønskede effekter som for eksempel kronisk diaré , leverskader eller magesmerter.

Det ble også funnet forurensning av flere urteprodukter med parthenium hysterophorus - også kjent som feverfew. Feverfew er blitt brukt til å behandle feber, migrene og leddgikt, men har negative bivirkninger som hevelse og nummenhet i munnen, munnsår, kvalme, oppkast og magesmerter. Noen brukere opplevde abstinenssymptomer når de sluttet å bruke det. Feverfew reagerer med en rekke medisiner som metaboliseres i leveren og kan også øke risikoen for blødning, spesielt hvis man har tatt blodfortynnende medisiner. Gravide kvinner bør ikke innta feverfew. Forfatterne skriver at det ikke er kjent hvordan forurensning med feverfew skjedde.

Les også: Alternativ medisin

Forbrukerrett

I en nyhetsmeldign fra universitetet sine nettsider, sier hovedforfatteren bak studien, Steven Newmaster, at forurensning og substitusjon i urteprodukter innebærer en betydelig helserisiko for forbrukerne.

Umerkede fyllstoff som hvete, soyabønner og ris er også en bekymring for folk med allergi, eller som søker glutenfrie produkter, sier han.

- Det er vanlig praksis i naturlige produkter å bruke fyllstoffer som disse, som blandes med de aktive bestanddelene. Men en forbruker har rett til å se alle planteartene som brukes i produksjonen av et naturlig produkt på listen over ingredienser, sier han.

Men hvordan kan forskerne være sikker på hva produktene inneholder?

Inntil nå har det vært vanskelig å verifisere hva som er inni kapsler eller tabletter. Forskerne som står bak denne studien, har utviklet standardiserte metoder og tester ved hjelp av DNA strekkoding som kan identifisere ingredienser i urteproduktene.

Mange av produktene som ble testet, inneholdt også DNA-strekkoder fra plantearter som ikke er oppført på etikettene.

Ifølge forskerne bak denne studien utgjør medisinske urter nå det raskest voksende segmentet av det nordamerikanske markedet av alternativ medisin, med mer enn 29 000 ulike urtestoffer.

Mer enn 1000 selskaper over hele verden produserer medisinske planteprodukter, og omtrent 80 prosent av folk i utviklede land bruker helsekostprodukter - inkludert vitaminer, mineraler og urter.

Les også: Fraråder unødig bruk av kosttilskudd

Kilder

Referanser

  1. Newmaster S, Grguric M, et.al. DNA barcoding detects contamination and substitution in North American herbal products. BMC Medicine 2013.