Informasjon

Kosttilskudd: Risikofylt netthandel

Kosttilskudd kjøpt på nett kan inneholde mer enn det man tror man bestiller, og slik handel kan derfor være risikofylt.

Fengende tekster og lovnader om piller av ufarlige urter som skal gi oss naturlig økt forbrenning, bedre ytelse eller forbedre potensen, frister mange. Dessverre er det også mange som har opplevd at kosttilskudd kjøpt over internett, inneholdt mer enn det vi ønsket oss.

Flere ganger har vi kunnet lese om idrettsutøvere som har brukt kosttilskudd, der det i ettertid har kommet frem at kosttilskuddene inneholdt ulovlige midler. Et av de mest kjente tilfellene var da vektløfteren Stian Grimseth, som var deltaker i den norske troppen til OL i Sydney i 2000, testet positivt på dopingtesten etter å ha brukt kosttilskuddet Ribose. Bryteren Fritz Aanes fikk også OL-drømmen knust under samme OL. Også han hadde brukt Ribose.

Forundringspakke i pilleform

Et annet eksempel ser vi i artikkelen "Kosttilskudd - forundringspakke i pilleform?" fra Tidsskrift for Den norske lægeforening fra 2005. Der gjengis det en historie om en kvinne som testet positivt på amfetamin, men nektet for å ha inntatt amfetamin. Det hun derimot hadde spist, var slankepillene Thermo X 650. I følge innholdsdeklarasjonen inneholdt disse "citrus aurantium, guarana, acetyl-L, karnitin guggul steron og white willow bark". Forfatterne av artikkelen testet dette kosttilskuddet og et annet "naturlig" kosttilskudd, Purple Burn, med henblikk på blant annet benzodiazepiner (beroligende midler) og efedrin. Begge kosttilskuddene inneholdt legemidler som ikke var oppgitt i innholdsdeklarasjonen. Dette gjeldt; diazepam, klonazepam, efedrin og fenylpropanolamin.

En kombinasjon som er mye brukt i denne typen slankepiller, er efedrin og koffein. En slik kombinasjon frarådes på grunn av risikoen for alvorlige hjertehendelser. Videre poengterer forfatterne at funnet av benzodiazepiner i kosttilskudd er mer oppsiktsvekkende enn efedrin. Mulige årsaker til at dette er tilsatt, kan være for å dempe uønsket effekt av efedrin, øke følelse av velvære, eller eventuelt øke avhengighet av produktet. Benzodiazepiner er en type medikament som er farlig å bruke i trafikken. "Mange er bevisst på at man ikke skal kjøre bil etter inntak. Kosttilskudd får trolig ikke varsellampene til å blinke", advarer forfatterne.

Neste side