Nyhetsartikkel

Lavere risiko for type 2-diabetes med valnøtter

Et regelmessig inntak av valnøtter er forbundet med lavere risiko for type 2-diabetes hos kvinner.

Denne artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Dette ifølge en studie som ble forhåndspublisert på nett i The Journal of Nutrition, i februar 20131.

Valnøtter er rike på flerumettede fettsyrer og alfalinolensyre (ALA, plantebasert omega 3-fettsyre), og har vist seg å bedre risikofaktorer for hjertekarsykdommer. Forfatterne hadde som mål å undersøke forbindelsen mellom inntak av valnøtter og forekomst av type 2-diabetes i to store kohortstudier.

Les også: Nøtter er godt for helsa

Best effekt med to porsjoner i uken

Deltagerne var 58 000 kvinner i 52-77 års alder, som ble fulgt i perioden 1998-2008, og nesten 80 000 kvinner i 35-52 års alder, som ble fulgt fra 1999-2009.

Deltagerne hadde ikke type 2-diabetes, hjerte- og karsykdom, eller kreft ved starten av studien. Inntak av valnøtter og andre nøtter ble vurdert ut i fra spørreskjema om mat, som ble sendt ut hvert fjerde år.

5930 tilfeller med type 2-diabetes oppsto i løpet av 10 år med oppfølging.

Forfatterne fant at å spise en porsjon valnøtter i uken reduserte risikoen for type 2-diabetes med 15 prosent. To porsjoner med valnøtter i uken reduserte risikoen med 21 prosent. En porsjon tilsvarer 28 gram med valnøtter. En til tre porsjoner med valnøtter i måneden reduserte også risikoen noe, men ikke så mye som en til to porsjoner i uken.

Inntak av nøtter totalt, og andre trenøtter var også omvendt proporsjonalt forbundet med risiko for type 2-diabetes.

Kilder

Referanser

  1. Pan A, Sun Q, Manson JE, Willett WC, Hu FB. Walnut Consumption Is Associated with Lower Risk of Type 2 Diabetes in Women. J.Nutr. 2013. jn.nutrition.org