Nyhetsartikkel

Liten vits i vitamin D-tilskudd om du er frisk

Å ta D-vitaminer for å forhindre beinskjørhet har ingen hensikt om du er frisk. Det konkluderer en ny studie som nylig er publisert i tidsskriftet The Lancet.

Denne artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Studien omfatter omtrent 4000 friske voksne kvinner med en snittalder på 59 år. Kort oppsummert viser resultatene at kosttilskudd med vitamin D ikke fører til økt beintetthet.

Forskerne fra University of Aukland i New Zealand har gjort en systematisk gjennomgang av 23 randomiserte studier som har undersøkt effekten av å bruke vitamin D-tilskudd for å øke beintettheten.

Forfatterne skriver i innledningen av studien at svært mange eldre voksne tar vitamin D-tilskudd. De skriver også at Vitamin D, på lik linje med kalsium, lenge har vært ansett som en grunnleggende del av forebygging og behandling av osteoporose (beinskjørhet).

D-vitamintilskudd er en stor industri, og er blitt markedsført som en måte å forebygge beinskjørhet på. Men denne studien, som er publisert i The Lancet, kaster altså tvil over denne påstanden.

Les også: Unngå fallulykker med D-vitamin

Stor industri

Vitamin D dannes i huden under solstråling (UVB-stråling), og tas også opp i tarmen fra vitamin D-holdig ernæring eller fra kosttilskudd.

Osteopetrose er en sykdom med forstyrrelser i kroppens beinmodellering. Selv om tilstanden gir økt mengde beinvev, blir beinene skjørere og kan lett brekke. For mennesker med osteopetrose, synes D-vitaminer å ha en positiv effekt.

Les mer om osteopetrose her

Vitamin D-tilskudd er ofte gitt sammen med kalsium for å forebygge og behandle osteoporose - en sykdom som kan føre til brudd, spesielt lårhalsbrudd. Dette kan igjen føre til sykehusinnleggelse, som hos eldre er knyttet til komplikasjoner.

Forfatterne av analysen skriver at en rekke nye studier har stilt spørsmål ved effekten av vitamin D-tilskudd alene for å øke beintettheten og forebygge osteoporose. Forskerne hadde derfor som mål å gjennomgå litteratur om emnet for å se om vitamin D-tilskudd påvirker beintetthet.  

Les også: Dette er vitamin D- mangel

Liten tro på tilskudd

Forskerne konkluderer med at det er svært lite bevis for at vitamin D-tilskudd alene kan forebygge beintetthet.

Det var studier som viste at vitamin D kan øke bentettheten noe i lårhalsen, men effekten var så liten at det er lite sannsynlig at dette kan forebygge osteoporose eller brudd.

Clifford J. Rosen fra Maine Medical Research Institute, kommenterer denne studien i The Lancet. Han mener funnene er overraskende, men er langt på vei enig i konklusjonen. Han mener det ikke er grunn til å bruke vitamin D- tilskudd for å forebygge beinskjørhet blant friske voksne. Likevel mener han at eldre bør kombinere vitamin D med tilstrekkelig kalsiuminntak som en effektiv måte å forebygge hoftebrudd på.

Kalsium bidrar til god beinhelse. Det er spesielt viktig å sikre kalsiuminntaket i ung alder, fordi det er da du oppnår din maksimale beinmasse. Vitamin D er nødvendig for kalsiumopptaket, men det ser altså ikke ut til å være noen nytte av å ta ekstra tilskudd av vitamin D. Nesten alle matvarer inneholder noe kalsium, men melkeprodukter og ost står i en særklasse.

Les også:Treningsråd ved beinskjørhet

Kilder

Referanser

  1. Reid I, Bolland M, et.al. Effects of vitamin D supplements on bone mineral density: a systematic review and meta-analysis. The Lancet 2013.