Informasjon

Mat for hjertet!

- Gjerne et egg om dagen, men mindre kjeks og muffins!

I over 40 år har vi blitt advart mot å bruke for mye egg. Nyere undersøkelser frikjenner delvis egget og viser at vi godt kan spise et egg om dagen, uten at det fører til forhøyet risiko for koronar hjertesykdom. For dem som har diabetes, arvelig forhøyet kolesterol eller som allerede har for høyt kolesterol, anbefales det å følge de "gamle" anbefalingene på ikke mere enn 2-3 egg i uken.

Istedenfor å sette opp enkelte typer mat som farlige, velger ekspertene heller å se på den totale livsstilen og kostholdet. Vi oppfordres til å spise sunt og variert, og til å trene mer.

Trenger kolesterol

Kolesterol er fettlignende forbindelser som finnes i alle typer vev hos mennesker og dyr. Mesteparten av kolesterolet produserer kroppen selv, mens en liten andel tilføres gjennom maten vi spiser. Inntak av mettet fett og transfett fører til økt produksjon av kolesterol. Jo mer fett fra disse kildene som blir inntatt, jo mer kolesterol produserer kroppen. Vi trenger kolesterol, men når vi får for mye av det, blir det farlig. Høye verdier av kolesterol i blodet øker risikoen for utvikling av hjerteinfarkt og andre hjerte- og karsykdommer.

Neste side