Informasjon

Mat for hjertet

Et hjertevennlig kosthold er rikt på plantebaserte matvarer som inneholder umettet fett og grove kornprodukter.  Salt, sukker, fete meieriprodukter og bearbeidede kjøttvarer bør man spise mindre av.

En sunn livsstil kan bidra til å holde blodtrykk, kolesterol og blodsukker på et normalt nivå, og redusere risikoen for hjertesykdom og hjerteinfarkt. I en sunn livsstil inngår at man spiser sunt, holder en sunn vekt, at man er fysisk aktiv, begrenser alkoholinntaket, og ikke minst at man unngår røyking.

Les også: Hva er en sunn vekt

Et kosthold med mye mettet fett, transfett og kolesterol har blitt forbundet med hjertesykdom og relaterte sykdommer som aterosklerose (åreforkalkning). For mye salt i kosten kan øke blodtrykket. 

Det er ikke bare hva du spiser som er viktig, men også hvor mye du spiser. For store porsjoner kan føre til for stort kaloriinntak. Overvekt og fedme er ikke bra for hjertet. Bruk mindre tallerkener, fyll en større andel av tallerkenen med frukt og grønnsaker, og spis mindre mat med mye kalorier og salt.

Les også: Større tallerkener gjør oss tykkere

Spis sunt og variert

Grove kornprodukter er en god kilde til fiber og andre næringsstoffer som spiller en viktig rolle i reguleringen av blodtrykk og hjertehelse. Kornprodukter som man gjerne kan spise mer av, er fullkornsmel, fullkornsbrød, brun ris, bygg, bokhvete, fullkornspasta og havregryn.

Begrens eller unngå hvitt mel, finbrød/loff, muffins, maisbrød, smultringer, kjeks, boller, kaker, pai og eggnudler.

Plantebaserte matvarer som inneholder umettet fett, deriblant olivenolje, rapsolje og nøtter, kan vi gjerne spise mer av. Mettet fett fra kjøtt og fete meieriprodukter som smør, margarin og fløte, bør begrenses. 

Velg proteinkilder med lavt fettinnhold. Det vil si hvitt kjøtt som kylling og kalkun, fisk og skalldyr. Noen typer fisk er rike på Omega-3-fettsyrer. Disse fettsyrene kan bidra til å redusere fettstoffer i blodet, såkalte triglyserider. De beste Omega-3-kildene er fisk som laks, makrell og sild. Andre kilder til Omega-3-fettsyrer er valnøtter, linfrø, soyabønner og rapsolje.

Les også: Er egg sunt eller ikke?

Belgfrukt - bønner, erter og linser, er også gode proteinkilder. Disse inneholder lite fett, og ikke noe kolesterol, noe som gjør dem til gode erstatninger for kjøtt. Dersom du bytter ut hamburgeren med en bønneburger, vil det redusere fett og kolesterolinntaket, og øke fiberinntaket.

Neste side