Nyhetsartikkel

Næringsstoffer og FODMAP-dietten

Over 70 prosent av personer med irritabel tarm opplever bedring av symptomene ved å følge en diett med lavt FODMAP-innhold. Dietten er omfattende. Risikerer man å gå glipp av viktige næringsstoffer?

Denne artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Dette har forfatterne av en analyse som ble publisert i Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics i april 20191 sett nærmere på.

I innledningen til analysen skriver forfatterne at personer med irritabel tarm kan endre kostholdet sitt, noe som kan øke risikoen for ikke å få i seg de næringsstoffene man trenger. Noen dietter er nokså restriktive. Dette gjelder for eksempel FODMAP-dietten, som er en diett med lavt innhold av tungt fordøyelige karbohydrater. Disse karbohydratene forkortes FODMAP, som står for «fermenterbare oligosakkarider, disakkarider, monosakkarider og polyoler». Ettersom dietten begrenser utvalget av mat du kan spise, mener forfatterne at den kan bidra til mangel på næringsstoffer.

Her kan du lese mer om FODMAP-dietten 

Inkluderte to studier

Målet med analysen var å evaluere næringsinntak, kvalitet på kostholdet som ble fulgt, variasjon i kosten, og effekt av å følge et kosthold med lavt FODMAP-inntak hos personer med irritabel tarm.

Det ble inkludert informasjon fra to randomiserte, kontrollerte studier i analysen. Deltagerne ble fordelt i tre grupper. En gruppe på 63 personer fulgte FODMAP-dietten i fire uker. En gruppe på 48 personer fulgte en «lurediett», og 19 personer hadde et vanlig kosthold. De to siste gruppene fungerte som kontrollgrupper. Testperioden varte i fire uker.

Les også vår pasientinformasjon om irritabel tarm

Deltagerne i den ene studien fikk enten kostråd om FODMAP-dietten eller «falske» kostråd. I den andre studien fikk deltagerne enten kostråd om FODMAP-dietten, eller de fortsatte å følge et vanlig kosthold. Alle kostrådene ble gitt av ernæringsrådgiver.
Forfatterne så på hva slags kosthold deltagerne hadde før/i starten av testperioden, og etter fire uker.

Liten innvirkning

Resultatene viste at deltagerne med irritabel tarm hadde lavt fiberinntak. Bare fem prosent nådde målet om 30 gram fiber om dagen. Hos de som fikk råd om FODMAP-dietten, var det på de fleste områder ingen forskjell mellom dem og kontrollgruppen. FODMAP-gruppen hadde noe lavere inntak av stivelse, og høyere inntak av vitamin B12.

Totalt sett var kvaliteten på kostholdet lavere etter å ha fått råd om kosthold med lav FODMAP.

Les også: Å leve med irritabel tarm

Forfatterne skriver i konklusjonen at mange med irritabel tarm ikke oppfyller referanseverdier for flere næringsstoffer. Videre skriver de at å følge FODMAP-dietten i fire uker, har liten innvirkning på kvaliteten på næringsinntaket, eller på variasjon i kostholdet, men den har lavere kvalitet enn kontrolldietten.

Kilder

Referanser

  1. Staudacher HM, Ralph FSE, Irving PM, Whelan K, Lomer MCE . Nutrient intake, diet quality, and diet diversity in irritable bowel syndrome and the impact of the low FODMAP diet. . Journal ot he academy of Nutrition and Dietetics 2019; 18: 2212-2672. www.ncbi.nlm.nih.gov