Informasjon

Nasjonale kostråd har effekt

Nye studier viser at de nasjonale kostrådene slett ikke er å kimse av.

Du kan velge i utallige kostråd og dietter. Det er stor interesse rundt våre matvaner, og nye kostråd kommer stadig vekk.

Les om de norske, nasjonale kostrådene her

Nå har en ny, svensk studie analysert 17 000 menn og kvinners kostvaner over lengre tid. Den viser at det kan være verdt å lytte til de nasjonale kostrådene.

Menn hadde størst effekt - risikoen for å dø av hjerte- og karsykdom ble nesten halvert blant menn som fulgte de nasjonale rådene - som er en variert kost med høyt inntak av fullkorn, frukt og grønnsaker, fisk og skalldyr og flerumettet fett.

Ifølge en nyhetsmelding fra Lunds universitet i Sverige, er resultene fra studien nylig presentert i tidsskriftet Public Health Nutrition, og bak forskningen står Isabel Drake og Elisabet Wirfält som er forskere ved universitetet.

Les også: Dagens kostråd

Få fulgte rådene

Også de nasjonale kostrådene er blitt kritisert fra flere hold. Men Drake og Wirfält konkluderer i sin studie med at det ikke er noe feil med kostrådene, problemet er å klare å følge dem.

Les også. Overvekt og slanking - hvordan lykkes?

Som skrevet, har forskerduoen vist at det er en klar sammenheng mellom de nasjonale rådene og en lavere risiko for å dø blant middelaldrende menn og kvinner.

- Overraskende få, mindre enn tre prosent av deltagerne i studien, fulgte kostrådene fullt ut. Først og fremst spiste deltagerne for mye sukker, mettet fett og raffinerte kornprodukter, som for eksempel hvitt brød, sier Isabel Drake.

I studien ble deltagernes totale matmønster studert for å få et så godt bilde som mulig. Deltagernes kostvaner ble fulgt i 14 år.

Les også: Stort fat - mer mat

Kjønnsforskjeller

Resultatene viste at mennene som var best på å følge kostvanene, hadde 21 prosent lavere dødelighet. Ser man spesielt på hjerte- og karsykdommer, var dødeligheten 41 prosent lavere, og for kreftsykdommer var tallet 18 prosent.

Les også: Beregning av kaloribehov

Blant kvinnene ble det konstantert 14 prosent lavere dødelighet totalt sett blant de som fulgte rådene. Så man bare på hjerte- og karsykdommer, gikk det ikke an å se noen sammenheng mellom kosten og dødelighet.

- Kvinner spiser generelt bedre enn menn, spesielt spiser de mer frukt og grønt og derfor kan det være vanskeligere å oppdage helseeffekten blant kvinner. Det finnes også noen biologiske ulikheter mellom kjønnene som kan være med på å forklare forskjellen, sier forskeren.

Les også: Kost og forebygging av sykdom

Kilder

Referanser

  1. Drake, Gulbert, et.al. Scoring models of a diet quality index and the predictive capability of mortality in a population-based cohort of Swedish men and women. Public Health Nutrition: 2012.