Nyhetsartikkel

Påskeegg for hjertet

Et påskeegg med godsaker trenger ikke være usunt. Dersom du fyller påskeegget med små biter mørk sjokolade og spiser litt hver dag, er det bedre for hjertet enn ingen sjokolade.

Et slikt påskeegg kan være bra for hjertet og bidra til å senke blodtrykket. Kriteriene for at det skal være hjertesunt, er at du spiser små mengder hver dag, og at du spiser mørk sjokolade fremfor melkesjokolade eller hvit sjokolade.

Dette ifølge en studie som ble publisert i European Heart Journal 30. mars 2010, i en såkalt "online first" - versjon.

Mer sjokolade -mindre risiko for hjerteinfarkt og slag

19357 personer i alderen 35 til 65 år deltok i studien. Deltagerne ble fulgt i minst ett tiår. Episoder med dårlig helse ble sammenlignet med livsstilen deres.

De som spiste mest sjokolade - i gjennomsnitt 7.5 gram sjokolade om dagen - hadde lavere blodtrykk og 39 prosent mindre sjanse for hjerteinfarkt eller slag, sammenlignet med de som spiste minst sjokolade.

De som spiste minst sjokolade, spiste i gjennomsnitt 1.7 gram sjokolade om dagen. Dersom disse økte sjokoladeinntaket sitt med seks gram om dagen, kunne vi forventet 85 færre hjerteinfarkt og slag per 10 000, i løpet av en ti-års periode, ifølge forskerne bak studien.

Men bare litt...

Tidligere forskning har vist at det er den mørke sjokoladens innhold av flavonoider som gir den hjertevennlige effekten. Flavonoider finnes i kakao, og mørk sjokolade inneholder mer kakao enn de lysere variantene.

Dog bør du ikke bruke denne nyheten som en unnskyldning til å fråtse i sjokolade. Sjokolade inneholder mye fett og kalorier, og store mengder er ikke bra for helsen.

Vil du vite mer?

Kilder

Referanser

  1. Buijsse B, Weikert C, Drogan D, Bergmann M, Boeing H. Chocolate consumption in relation to blood pressure and risk of cardiovascular disease in German adults . Eur Heart J 2010; : . eurheartj.oxfordjournals.org