Nyhetsartikkel

Peanøttsmør - er det sunt?

Peanøttsmør består av omtrent 25 prosent protein og er derfor en god plantebasert proteinkilde. Er peanøttsmør et sunt påleggsalternativ du bør spise mer av, eller bør du begrense deg?

Er du en av dem som liker å smøre peanøttsmør på brødskiva? Men lurer på om det er sunt?

Peanøttsmør kommer i ulike varianter og består i utgangspunktet av peanøtter, ofte ristet, som blir malt til en pasta.

Mange kommersielle merker av peanøttsmør inneholder forskjellige tilsatte ingredienser, som sukker, salt og vegetabilske oljer. Dette kan redusere næringsverdien.

Mens andre merker inneholder kun peanøtter og kanskje tilsatt salt. Det er derfor viktig å sjekke etiketten når du kjøper peanøttsmør.
Naturlig peanøttsmør er tilgjengelig i mange butikker. Se etter et produkt som ikke inneholder andre tilsetningsstoffer enn litt salt.

Du kan også lage peanøttsmør hjemme ved å kjøre peanøtter i en kjøkkenmaskin til du når ønsket form.

God proteinkilde

Peanøttsmør er ganske rik på næringsstoffer og er en god proteinkilde. Det består også av fiber, vitaminer og mineraler, men inneholder mange kalorier. Selv om dette er "bra fett", må inntaket som det meste annet begrenses for å unngå uønsket vektøkning eller helseproblemer på grunn av overdrevent fettinntak.

Skal vi tro helsenettstedet WebMD1, kan peanøttsmør gi potensielle helsemessige fordeler. En studie viste at å spise peanøtter hver dag kan redusere den totale risikoen for død med opptil 21 prosent - og reduserer forekomsten av hjertesykdom med 38 prosent.

Mat med mye sunt fett, proteiner og fiber - som peanøttsmør - tar også lenger tid å fordøye. Dermed holder vi oss mette lenger og reduserer risikoen for overspising.

Neste side