Denne artikkelen er basert på Nasjonalforeningen for folkehelsens dokument: "Når matlysten svikter i eldre år."
Det kan være flere grunner til at matlysten svikter. Når vi blir eldre, opplever mange at matlysten endrer seg, og det kan være vanskelig å få i seg nok mat. Å spise tilstrekkelig med næringsrik mat er viktig for å unngå helseproblemer - her har vi samlet noen råd om hvordan du får det til.
De generelle kostrådene bør ligge til grunn for alle:
- Spis minst fem porsjoner frukt og grønnsaker hver dag
- Spis grove kornprodukter daglig
- Spis fisk til middag to til tre dager i uka
- Velg magre meieriprodukter
- Velg magert kjøtt og magre kjøttprodukter
- Begrens inntaket av salt og sukker
- Velg matoljer og flytende eller mykt margarin framfor hardt smør eller margarin
- Bruk vann som tørstedrikk
Forsøk ikke å hoppe over måltider - selv om sulten ikke er der. Gode rytmer på måltidene er viktig for å få i seg nok mat.
Les også: Sykehusopphold kan føre til undervekt
Dagsmeny
For deg som sliter med å få i deg nok mat med tilstrekkelig energi, kan det være lurt å spise mindre og oftere, for eksempel seks små måltider om dagen.
Å spise mat med myk konsistens kan være lettere for enkelte, som grøt, grateng eller stappe. Saus, smeltet smør og dressinger kan brukes til middagen. Avokado er enkel å spise og inneholder mye energi. Blir du fort mett, kan du forsøke å drikke etter måltidet. Gjerne kaloririke drikker som juice, nektar, saft, smoothie, suppe eller kakao.
Nasjonalforeningen for folkehelsen har utviklet en dagsmeny til deg med dårlig appetitt eller som er i ferd med å bli underernært.
Les også Fargerik og næringstett mat
Frokost
- To brødskiver med pålegg (f. eks. makrell i tomat, ost, kjøttpålegg med agurk og tomat)
- Hvis du ikke er glad i brødmat, kan du spise en tallerken med havregrøt eller kornblanding
- Ett glass melk, juice, kaffe eller te
Lunsj
- Omelett med to egg, en skvett melk, hakket løk, strimlet skinke og raspet ost
- Ett glass juice, en banan
Mellommåltid
- Ett glass Cultura, Biola eller skummet surmelk med bær og havregryn
Middag
- 80-120 g kjøtt eller fisk, 1 dl saus, 100 g grønnsaker, 100 g poteter, pasta eller ris til middag
- Fruktsalat med vaniljekesam til dessert
- To glass vann
Kaffe
- Ett kakestykke eller en vaffel med syltetøy og rømme
- En kopp kaffe eller te, ett glass vann eller juice
Kveldsmat
- En brødskive med pålegg
- Ett eple
- Ett glass melk, eller en kopp te