Nyhetsartikkel

Rødbeter - hjelper det på hjertehelsa?

Rødbeterjuice øker trolig muskelkraften til pasienter med hjertesvikt.

En studie publisert i septemberutgaven av tidsskriftet Circulation: Heart Failure i 2015, viser at det å drikke konsentrert rødbetjuice øker muskelkraften til hjertesviktpasienter. Årsaken til dette skal være at rødbeter inneholder mye nitrat.

- Dette er en liten studie, men vi ser store endringer i muskelkraften til pasientene omtrent to timer etter at de drikker rødbetjuice, sier en av forfatterne bak studien, Linda R. Peterson, i en nyhetsartikkel på universitetet sine nettsider.

Les mer om studien her

- Mange av de daglige gjøremålene krever muskelstyrke, som å komme seg opp fra stolen, bære handleposer og gå i trapper. Å mestre dette har stor innvirkning på livskvaliteten. Generelt kan man si at mennesker med fysisk styrke lever lenger, sier hun.

Blodomløpet øker

Men hva er det med rødbeter som kan gi positive helseeffekter?

Silvana Bucher Sandbakk ved K.G. Jebsen - Senter for hjertetrening i Trondheim (CERG) skriver i artikkelen "Er røbetjus virkelig prestasjonsfremmende?" at forklaringen ligger i de store mengdene nitrat som finnes i rødbeter - som i kroppen omdannes til nitrogen monoksyd (NO). NO får blodårene til å utvide seg, blodtrykket til å gå ned og gjør at blodomløpet til musklene øker. Mange av studiene på rødbeter har vist at oksygentilførselen til musklene øker, og at kroppen bruker mindre energi på å uføre samme arbeid.

Det er gjort flere studier på eliteutøvere og inntak av rødbeter for å undersøke om dette kan gi bedre ytelsesevne.

Èn studie mener å ha påvist at amatørsyklister presterer bedre om de drikker rødbetjuice før en konkurranse. Du kan lese mer om denne studien her.

Andre forskningsrapporter har ikke klart å finne en sammenheng mellom bedre ytelse blant utøvere og inntak av rødbeter.

Blant annet viser denne studien fra CERG at nitratilskudd ikke gir bedre prestasjoner blant godt trente langrennsløpere.

Forskerne konkluderer med at eliteutøvere er selvoptimalisert - kroppen tilpasser seg og lærer å hente ut nok nitratoksid på egen hånd, og vil kanskje derfor ikke få samme effekt av denne nitratrike drikken som hos mosjonister og andre.

I den aktuelle studien fra tidsskriftet Circulation har altså forskerne sjekket om pasienter med hjertesvikt også kan oppnå effekt av rødbetjuice.

Ingen bivirkninger

I rapporten har forskerne analysert data fra ni pasienter med hjertesvikt. To timer etter behandlingen med rødbetjuice økte pasientenes muskelkraft med 13 prosent. Forskerne fant imidlertid ingen forbedringer når det kom til muskeltretthet på lang sikt.

Pasientene i studien fungerte som sine egne kontroller, hver deltager drakk både rødbetjuice og en placeboutgave - der nitratinnholdet var fjernet. Det gikk to til tre uker mellom behandlingen av de to ulike drikkene. Hverken deltagerne eller behandlerne visste i hvilken rekkefølge deltagerne fikk behandling og placebo.

Og resultatene var som nevnt gode: forskerne konkluderer med at rødbetjuicen ga pasientene fordeler som tilsvarer to til tre måneder med styrketrening.

Forskerne understreker også at deltagerne ikke opplevde noen bivirkninger med å drikke rødbetjuice - hverken økning i hjerterytme eller endringer i blodtrykket.

Kilder

Referanser

  1. Coggan A, Leibowitz J, et.al. Acute Dietary Nitrate Intake Improves Muscle Contractile Function in Patients with Heart Failure: A Double-Blind, Placebo-Controlled, Randomized Trial. Circulation: Heart Failure 2015. DOI:10.1161/CIRCHEARTFAILURE.115.002141 DOI