Nyhetsartikkel

Rødt kjøtt og brystkreftrisiko

Å spise mye rødt kjøtt i ung alder kobles til økt brystkreftrisiko.

Denne artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Studien, som er blitt publisert i det medisinsk tidsskriftet British Medical Journal (BMJ), viser at kvinner som spiser mye rødt kjøtt i ung alder, øker sin risiko for å utvikle brystkreft med 22 prosent.

Les mer om studien i BMJ her

Studien viser også en redusert risiko for de kvinnene som spiser mye belgfrukter, fjærkre, nøtter og fisk.

Les også: Belgfrukter - supermat

Forskerne konkluderer også med at et høyere inntak av jern ikke var koblet til økt brystkreftrisiko.

Analysen er gjennomført ved hjelp av data fra 88 803 kvinner i alderen 26-45 år. Studien startet i 1991, og bestod av fire årlige spørreskjema om kosthold. Oppfølgingsperioden varte i 20 år.

I spørreskjemaet skulle deltakerne rangere svarene om de spiste rødt kjøtt fra «aldri eller sjeldnere enn en gang i måneden" til "seks eller mer per dag".

Forfatterne bak studien skriver at de definerer rødt kjøtt som: ubehandlet kjøtt som okse, svin eller lam og bearbeidet rødt kjøtt som pølser og bacon. Fjærkre er kylling og kalkun, mens fisk inkluderer tunfisk, laks makrell og sardiner. Belgfrukter er bønner, linser og erter. Nøtter var også inkludert i spørreskjemaet.

Les også: Nøtter forlenger livet!

Tidligere studier har antydet at det ikke er noen signifikant sammenheng mellom et kosthold med mye rødt kjøtt og kreftsykdommen. Men en av forfatterne bak studien som nå er publisert i BMJ, Maryam Farvid ved Harvard School of Public Health, sier at de fleste andre undersøkelser er gjort ved å evaluere kostholdet til eldre kvinner. I den aktuelle studien er det yngre kvinner som er undersøkt.

Fjærkre versus rødt kjøtt

Forskerne justerte for faktorer som alder, høyde, vekt, rase, familiehistorie med brystkreft og røyking. De identifiserte 2380 tilfeller av brystkreft i løpet av de 20 årene oppfølgingsperioden varte, og brukte en statistisk modell for å beregne brystkreftrisiko for kvinner med ulike dietter.

Ved hjelp av den statistiske modellen anslo forskerne også en slags steg-for-steg-økning; at jo mer rødt kjøtt kvinnene spiste i ung alder, jo større var økningen i risikoen for å få brystkreft i løpet av 20 års perioden.

Les også: Kost og forebygging av sykdom.

Et høyt inntak av rødt kjøtt ble funnet å gi 22 prosent økt risiko for brystkreft. Hver ekstra porsjon per dag av rødt kjøtt var assosiert med en 13 prosent økning i risikoen.

I kontrast til dette fant forskerne at om kvinnene erstattet rødt kjøtt med fjærkre ved ett av de daglige måltidene, ble brystkreftrisikoen redusert med 17 prosent.

Forfatterne konkluderte altså med at et høyt inntak av rødt kjøtt i tidlig voksen alder kan være en risikofaktor for brystkreft. Det å erstatte kjøtt med en kombinasjon av belgfrukter, fjærkre, nøtter og fisk, kan redusere risikoen.

Les også: Kostråd - om rødt kjøtt, brød og andre kornvarer

Vil ikke endre kostanbefalingene

Professor Tim Key ved University of Oxford sier til BBC Health, som har omtalt studien, at koblingen mellom brystkreft og rødt kjøtt er for svak til å endre på kostholdsanbefalingene.

Men han sier at kvinner kan redusere risikoen for brystkreft ved å opprettholde en sunn vekt, drikke mindre alkohol og være fysisk aktiv, og at det ikke er en dårlig idé å bytte litt rødt kjøtt - som er knyttet til tarmkreft - til fordel for hvitt kjøtt, bønner eller fisk.

Dette var en stor befolkningsstudie med en lang oppfølgingsperiode. Likevel har den noen begrensninger. Blant annet var studien basert på spørreundersøkelser, og man vet ikke hvor nøyaktig deltagerne rapporterte om kostholdet sitt. Selv om forskerne justerte for ulike faktorer som kan ha innvirkning på resultatene, kan det være andre hensyn de ikke har tatt. En kan ikke ut fra denne studien konkludere med at rødt kjøtt alene øker risikoen for brystkreft.

Les også: Vær forsiktig med alkohol

For å prøve og redusere risikoen for kreft generelt, bør man følge et sunt, balansert kosthold med mye frukt og grønnsaker, og lite mettet fett og sukker. Samt begrense alkoholinntaket og drive fysisk aktivitet i tråd med anbefalingene.

Les også: Kreftforebygging med et sundt kosthold

Kilder

Referanser

  1. Farvid M, Cho E, et.al. Dietary protein kilder i tidlig voksen alder og brystkreft forekomst: prospektiv kohortstudie. BMJ 2014. dx.doi.org
  2. www.nhs.uk