Nyhetsartikkel

Salt mat øker sulten

Salt mat skaper ikke nødvendigvis tørste, men heller lyst på mer mat.

Denne artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Tanken har vært som følger:

Et høyt inntak av mat med mye salt er blitt koblet til økt mengde urin. Og at årsaken til dette er at man blir ekstra tørst av salt og dermed drikker mer. Men forskerne bak en ny studie publisert i Journal of Clinical Investigation mener at dette ikke stemmer.

Les også: Vi bør halvere saltinntaket

Forskerne gjorde et forsøk med 10 mannlige astronauter, og simulerte en romferd til Mars. De fant ut at astronautene som spiste mye saltholdig mat, oppbevarer væske i kroppen og drikker mindre vann. Derimot spiste de mer, siden de hadde brukt mer energi.

Astronautene ble holdt "innesperret" i to omganger: den ene gangen i 105 dager, den andre gangen i 205 dager. Forskerne fikk mulighet til å kontrollere alt av mat som deltagerne spiste. Gruppene hadde identiske dietter - bortsett fra at de fikk tre ulike nivåer av salt i maten. 

Da deltagerne økte saltinnholdet i maten fra seks til 12 gram daglig, drakk ikke mennene mer vann - heller mindre.

Les også: Spis mindre salt

Helserisiko

 
Ifølge Sosial- og Helsedirektoratet har vi i Norge et gjennomsnittlig saltinntak på omtrent 10 gram om dagen, noe som altså er omtrent dobbelt så høyt som anbefalt. De største saltkildene er industribearbeidete matvarer som bidrar med 60 til 75 prosent av saltinntaket. Omtrent 75 prosent av saltet kommer fra ferdigmat.

For høyt saltinntak er ikke bra for helsen vår. Det medfører økt risiko for høyt blodtrykk og hjerte- og karsykdommer, for eksempel hjerteinfarkt eller hjerneslag. Mat med mye salt øker i tillegg sjansen for kreft i magesekken. Salt består som regel av natriumklorid, og de negative helseeffektene er spesielt knyttet til natrium. 1 gram salt utgjør 0,4 gram natrium.

Les mer om salt og råd for å kutte ned på salt i maten her

Drikker ikke mer

Resultatene bekreftet at ved å spise mer salt, fører dette til et høyere saltinnhold i urinen. Det var også en sammenheng mellom mengde salt i maten og mengde urin. Men økningen av urin var ikke på grunn av økt drikking - for deltagerne drakk som sagt mindre da saltnivået i maten økte. Saltet utløser en mekanisme som gjør at kroppen sparer på vann. Det viser seg at urea (urinstoff) har en viktig funksjon i så måte. Urea fungerer som en osmolytt, et stoff som sirkulerer i blodbanen og bidrar til at væske holder seg i kroppen. Mindre væske skilles ut i urinen sammen med saltet, enn man tidligere har antatt.

Forskerne så altså at saltet deltagerne spiste, havnet i urinen, men væsken trakk seg ut og ble i kroppen. Et tegn på at urea ikke kun er et avfallsstoff, ifølge forskerne.

Les også: Strø salt i maten

 

Kilder

Referanser

  1. Kitada K, Daub S, et.al. High salt intake reprioritizes osmolyte and energy metabolism for body fluid conservation. The Journal of Clinical Investigation 2017. www.jci.org
  2. https://www.sciencedaily.com/releases/2017/04/170417182920.htm