Informasjon

Sørg for nok protein

Protein benyttes til oppbygging og vedlikehold av kroppens muskler og vev. Hvis du ikke får dekket energi-behovet ditt, vil kroppen bruke protein som energikilde i tillegg til karbohydrat og fett. Dette betyr at musklene svekkes.

Denne artikkelen er utviklet av Olympiatoppen, og gjengis her med deres tillatelse.

Hvis proteininntaket derimot er større enn det som trengs til oppbygging og vedlikehold, vil overskuddet kunne benyttes som energikilde eller omdannes til fett dersom ditt totale energiinntak er høyere enn forbruket.

Les også: Protein

Proteinbehov

Proteinbehovet er avhengig av hvilken idrett du utøver, hvilken type trening du vektlegger og hvor stor treningsbelastning du har. De som trener mye styrke har behov for mer protein enn de som trener utholdenhet.

  • De som trener mye utholdenhet har behov for 1,2 - 1,6 gram protein pr kg kroppsvekt pr dag.
  • De som trener mye styrke har behov for 1,5 - 1,8 gram protein pr kg kroppsvekt pr dag.

Tips for å sikre proteininntaket

  • Bruk melk eller yoghurt til brød- og kornmåltider
  • Sørg for minst ett måltid med fisk, fjærfe, kjøtt eller egg daglig
  • Bruk forskjellige kornsorter og belgfrukter i samme måltid hvis du spiser lite fisk og kjøtt
  • Bruk gode proteinkilder (mange melkeprodukter, egg, filet av fisk, fjærkre, kjøtt) hvis du har stort proteinbehov

Typer protein

Animalsk protein har gjennomgående bedre kvalitet enn vegetabilsk protein. Ved å kombinere forskjellige vegetabilske matvarer i et måltid, vil imidlertid måltidets proteinkvalitet bli fullt ut tilfredsstillende. Du får animalsk protein fra kjøtt, fjærfe, fisk, egg, melke- produkter og ost.

Korn, ris, mais, erter, bønner, linser og nøtter inneholder vegetabilsk protein. Hvis du spiser lite fisk, fjærfe, kjøtt og egg, bør du inkludere melkeprodukter i den daglige kosten for å få dekket proteinbehovet. Det er vanligvis ikke noe problem å få dekket proteinbehovet med et vanlig norsk kosthold. Selv om du ligger i det øvre sjiktet med hensyn til proteinbehov, kan du enkelt få i deg nok protein gjennom en sammensatt kost med daglige innslag av melkeprodukter og fisk, fjærfe, kjøtt eller egg.

Hvis du utelukker animalsk protein i kosten, anbefales du å søke hjelp hos ernæringsfysiolog for å sikre et tilstrekkelig proteininntak.

Vil du vite mer?