Det hevder World Cancer Research Fund (WCRF).
For mye salt i maten er ikke bra for blodtrykket og kan føre til hjertesykdom og slag, men det kan også føre til kreft, ifølge WCRF – som vil at folk skal spise mindre salt og at innholdet i maten må merkes tydeligere.
World Cancer Research Fund mener en av syv tilfeller av magekreft i Storbritannia kan forhindres hvis folk holder seg til retningslinjene om salt i maten.
Den anbefales å ikke overskride grensen på 6 gram salt om dagen – noe som tilsvarer en teskje.
Les også: Strø salt i maten
Dobbel dose
Kate Mendoza ved WCRF sier til BBC at magekreft er vanskelig å behandle, mye fordi sykdommen ikke oppdages i tide.
I Storbritannia er det omtrent 6000 tilfeller av magekreft hvert år. WCRF anslår at 14 prosent av tilfellene kan unngås om alle holdt seg til retningslinjene.
I en tidligere artikkel på NHI.no, kommer det fram at vi får i oss omtrent dobbelt så mye salt som anbefalt.
Det var i en artikkel i det svenske tidsskriftet Läkartidningen, at forfatterne skrev at dagens saltinntak ligger på 8-12 gram per dag per person. Anbefalt dose er som skrevet 5-6 gram. I Norge har vi omtrent like høyt saltinntak som svenskene har.
Stor helsegevinst
Også amerikanske forskere skrev i en artikkel som ble publisert i New England Journal of Medicine i 2010, om helsegevinsten av å kutte på saltet.
De hevdet at om man kutter saltinntaket med bare tre gram per dag - tilsvarende en halv teskje – kan dette føre til langt færre tilfeller av hjertesykdom og død. De konkluderer med at hvis folk reduserer mengden salt i maten, kan dette redusere tilfeller av hjertesykdom, hjerneslag og hjerteinfarkt på lik linje som hvis man røyker mindre, går ned i vekt eller senker kolesterolet.
Hvis alle bruker en halv teskje mindre salt per dag, vil det ifølge forskerne bli mellom 54 000 og 99 000 færre hjerteinfarkt hvert år i USA, og mellom 44 000 og 92 000 færre dødsfall.
Les også: Mindre salt gir stor helsegevinst
Råd for å minske bruken
Hovedkildene til salt er vanlig basiskost og ferdigretter, skriver Läkartidningen. Omtrent 30 prosent av saltinntaket kommer fra kjøtt og foredlede kjøttprodukter, omtrent 25 prosent fra brød og andre kornprodukter, og omtrent 15 prosent fra matfett.
Restauranter, storhusholdninger, fastfood og lignende, spiller stor rolle for saltinntaket vårt.
For å redusere saltinntaket kan du i det daglige forsøke å :
- Unngå eller bruke sparsomt med salt ved tilberedning av maten
- Bruke andre smakstilsetninger som krydder og urter i stedet for salt
- Unngå vanlig suppepulver, sausepulver og buljong, og i stedet bruke saltfattige produkter eller koke kraften selv
- Unngå ekstra salting av maten ved bordet.
- Heller spise ferskt kjøtt enn bearbeidet, som bacon, spekemat og pølser
Kilder
Referanser
- www.bbc.com
- Bibbins-Domingo K, Chertow G, et.al. Projected Effect of Dietary Salt Reductions on Future Cardiovascular Disease . NEJM 2010.