Nyhetsartikkel

Sukkerholdig brus øker risikoen for leddgikt

Et jevnlig inntak av sukkerholdig brus, men ikke lettbrus, er forbundet med økt risiko for leddgikt hos kvinner.

Denne artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Den økte risikoen er uavhengig av andre kostholds- og livsstilsfaktorer. Dette konkluderer en studie som ble forhåndspublisert på nett i The American Journal of Clinical Nutrition i juli 20141.

Knyttes til kroniske betennelsesreaksjoner

Inntak av sukkerholdig brus er forbundet med økt risiko for flere sykdommer som knyttes til kroniske betennelsesreaksjoner (inflammatoriske sykdommer), type 2-diabetes og hjerte- og karsykdom. Det har tidligere vært uklart om det spiller noen rolle i forhold til utvikling av leddgikt, og målet med studien var å finne ut om det var noen slik sammenheng.

Studien var en prospektiv studie som fulgte kvinner fra to andre pågående studier. Fra den ene studien fulgte de 79.570 kvinner i perioden 1980-2008. Fra den andre studien fulgte de 107.330 kvinner i perioden 1991 til 2009.

Ingen sammenheng med sukkerfri brus

Informasjon om inntak av sukkerholdig brus ble innhentet via spørreskjema som ble delt ut ved studienes start, og deretter fulgt opp med nye spørreskjema hvert 4. år. I de to kohortstudiene fant forfatterne at kvinner som drakk ett glass brus om dagen, hadde 63 prosent høyere risiko for å utvikle leddgikt, enn de som ikke drakk brus eller drakk brus sjelden. Når forfatterne begrenset analysen til kun de som fikk leddgikt sent i livet (etter at de hadde fylt 55 år), så denne sammenhengen ut til å bli sterkere.

Forfatterne fant ingen sammenheng mellom leddgikt og inntak av sukkerfri brus i de to kohortgruppene.

Kilder

Referanser

  1. Hu Y, Costenbader KH, Gao X, Al-Daabil M, Sparks JA, Solomon DH, Hu FB, Karlson EW, Lu B. Sugar-sweetened soda consumption and risk of developing rheumatoid arthritis in women. The American Journal of Clinical Nutrition 2014. ajcn.nutrition.org