Ernæringsekspert og forfatter Jonny Bowden har skrevet en rekke bøker om sunn mat og riktig ernæring. En av hans mest kjente bøker er "The 150 healthiest foods on earth".
Men mange av forfatterens favoritter er det lite sannsynlig at du finner i butikken, og enda mindre sannsynlig å finne i kjøleskapet til folk.
Avisen The New York Times var ute etter en mer folkelig variant av denne listen og utfordret Bowden til å plukke ut matvarer som er lette å få tak i, men som få kjøper.
Vi bringer her oversikten over noen av de sunneste matvarene man kan spise og som er enkle å finne i butikken - men som ikke like enkelt finner veien i handlekurva.
- Kål.Full av næringsstoffer. Brukes som råsalat på asiatisk vis eller som topping på burger eller salater. Bare fantasien setter begrensninger.Kål
- Kanel. Ifølge Bowden kan kanel hjelpe til med å kontrollere blodsukkeret og kolestrol. Strø det på kaffen eller havregrøten.
- Juice av granateple. Skal være gunstig for folk med høyt blodtrykk og er full av antioksidanter. Inneholder mye C-vitaminer. Dette er kraftfull juice, så det holder med et glass.
- Rødbeter.Tenk på rødbeter som spinat. De er rike på folat og naturlig rødt pigment. Rødbeter bør spises rå for eksempel i en salat. Antioksidantene blir ikke like effektive etter varmebehandling.Rødbeter
- Svisker. Ser ikke så gode ut, kanskje, men er stappfulle av antioksidanter. Tips: Spis dem som en forrett. Rull en tynn skive prosciutto (skinke) rundt sviskene og fest dem med en tannpirker. Bakes i ovnen på omtrent 200 grader i 10 til 15 minutter.
- Gresskarkjerner. Dette er den mest næringsrike delen av gresskaret. Full av magnesium - et mineral som ifølge Bowden er satt i sammenheng med lavere risiko for tidlig død. Spises som snack eller i salater.
- Sardiner. Bowden kaller dem "sunn mat på boks". De er rike på omega-3, inneholder svært lite kvikksølv og har rikelig med kalsium på grunn av bena i fisken. De inneholder også jern, magnesium, fosfor, kalium, sink, kopper og mangan i tillegg til B-vitaminer.
- Gurkemeie. Stjernen i krydderhylla. Studier viser at gurkemeie kan ha egenskaper som virker positivt både for betennelser og kreft. Gurkeimeie kan blandes med eggerøre eller i hvilken som helst grønnsaksrett.
- Frosne blåbær. Selv om frysing kan fjerne noe av næringen i frukt og grønnsaker, gjelder ikke dette for blåbær. Det er mange gode grunner til å spise blåbær, men Bowden gir deg én her: Dyrestudier viser at blåbær er knyttet til bedre hukommelse. Putt blåbær i blenderen når du lager smoothie.
- Bladbete. En grønnsak i betefamilien rik på karotenoider. Ifølge Bowden har studier vist at karotenoider kan motvirke aldring av øynene.
- Hermetiske gresskar. Fattig på kalorier, men høy på fiber og A-vitamin - som virker stimulerende på immunforsvaret.
Selv om Jonny Bowden mener at ulike matvarer gir ulike former for helsegevinst, ønsker redaksjonen i NHI.no å presisere at vi er skeptiske til dette så lenge det ikke foreligger grundig vitenskapelig dokumentasjon.