Nyhetsartikkel

Vegetarisk kosthold reduserer risikoen for tarmkreft

Vegetarisk mat kan være forbundet med lavere risiko for tramkreft.

Denne artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Men en vegetarisk diett som også inkluderer fisk, kom klart best ut i undersøkelsen.

En stor observasjonsstudie fra Loma Linda University i California og som nylig er publisert i tidsskriftet JAMA, har undersøkt risikoen for utvikle kolorektal kreft (tykktarms- og endetarmskreft) blant vegetarianere. Ulike typer vegetarisk kosthold ble undersøkt og sammenlignet med et kosthold som også bestod av kjøtt.

Mange studier har antydet at en diett med mye rødt og bearbeidet kjøtt kan øke risikoen for tykktarmskreft, mens en diett med mye frukt, grønnsaker og helkorn har vært koblet til en redusert risiko. Forskerne har bygget videre på disse funnene, og ønsket å se hvordan en vegetarisk diett påvirket risikoen for å utvikle tykktarmskreft.

Les mer om tykktarms- og endetarmskreft

Forskerne analyserte 77 659 deltagere fra Syvendedags Adventistsamfunnet for å lete etter en sammenheng mellom det vegetariske kostholdet og risiko for kolorektal kreft.

Alle deltakerne skulle fylle ut et matvarefrekvensskjema og et medisinsk spørreskjema ved studiestart. Antall krefttilfeller i gruppa ble vurdert i 2014 blant annet ved hjelp av statlige kreftregistre. I løpet av en oppfølgingsperiode på vel 7 år, ble 490 deltakere diagnostisert med tarmkreft, hvorav 380 tilfeller var tykktarmskreft og 110 var endetarmskreft.

Spørreskjema som registrerte kostholdet, ble brukt for å vurdere ulike vegetariske dietter opp mot et kosthold som også inneholdt kjøtt. I tillegg til et kosthold som ikke var vegetarisk, delte forskerne kostholdet inn i fire kategorier: (De to siste definisjonene er ikke vegetarianisme)

  • Vegansk (uten kjøtt, meieriprodukter eller egg)
  • Lakto-ovo vegetarianer (ingen kjøtt, men meieriprodukter og egg)
  • Pescetarianere (spiser ikke kjøtt, men fisk. Pescetarianere spiser også egg og meieriprodukter)
  • Semi-vegetarianere (kjøtt mer enn en gang i måneden, men mindre enn en gang i uken).

Det viste seg at de som hadde kosthold bestående av vegetarmat, men også fisk minst en gang i måneden, hadde 43 prosent mindre risiko for å få kolorektal kreft enn de som hadde et kosthold som ikke var vegetarisk.

Les også: Vegetarkost - er den næringsrik nok?

Forebyggende tiltak

sunn mat

- Vi hadde ikke ventet at det var pescetarianere som hadde lavest risiko, sier Michael J. Orlich til Medscape Medical News. Han er en av forskerne bak studien.

- Men funnene for pescetarianere, sammenlignet med de som ikke var vegetarianere, var statistisk signifikant, så det er veldig lite sannsynlig at dette skyldes en tilfeldighet, sier han.

Studien er en oppfølger til tidligere studier av Syvendedags Adventistsamfunnet som har pågått fra januar 2002 til desember 2007. Dette er en gruppe som har flere helsemessige fordeler, sammenlignet med den generelle befolkningen i USA, blant annet lengre levetid og redusert risiko for sykdommer, ifølge Orlich.

- Denne befolkningen har en mye høyere andel vegetarianere enn den generelle befolkningen, så det er en god gruppe å studere vegetarisk kosthold i. De har lavt forbruk av kjøtt og økt forbruk av en rekke planteføder - og en kan få mål for effekten disse faktorene kan ha på kreftrisiko, sier han.

Forskerne skriver at deres funn er i samsvar med tidligere studier knyttet til forbruk av rødt og bearbeidet kjøtt med økt risiko for tykktarmskreft. Ser vi på resultatene om de ulike typene vegetariske kosthold, fant forskerne ut:

  • De som hadde en vegetarisk diett, hadde 22 prosent lavere risiko for kolorektal kreft enn de som ikke var vegetarianere.
  • Blant de som hadde et vegetarisk kosthold som inkluderte fisk, var reduksjon i risiko 43 prosent.
  • Lakto-ovo vegetarianere (som spiser melk og egg) hadde 18 prosent lavere risiko.
  • Veganere hadde 16 prosent redusert risiko
  • Semi-vegetarianere hadde 8 prosent mindre sannsynlighet for å utvikle sykdommen.

I rapporten konkluderte forskerne med at: "Vegetarisk kosthold er forbundet med en samlet lavere forekomst av kolorektal kreft. Pescetarianere har en særlig lavere risiko sammenlignet med ikke-vegetarianere. Dersom dette viser en årsakssammenheng, kan dette være viktig for primærforebygging av kolorektal kreft."

Les også: Vegetarkost for barn

Neste side