Nyhetsartikkel

Vegetarkost gir lavere blodtrykk

En ny studie viser at vegetarianere har lavere blodtrykk enn andre.

Denne artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Forskerne bak studien mener at å legge om til et plantebasert kosthold kan være en god behandling av høyt blodtrykk.

Det er velkjent at høyt blodtrykk er en stor risiko for hjertesykdom. For å unngå hjerteproblemer bør man forsøke å kontrollere blodtrykket gjennom kosthold og mosjon. Men om en vegetarisk diett er en effektiv måte å redusere blodtrykket på, har vært usikkert. Ulike studier om hvordan vegetarisk kosthold påvirker blodtrykket, har gitt motstridende resultater.

Les også: Høyt blodtrykk - trening som medisin

Nå har forskere fra Japan utført en metaanalyse av eksisterende studier som ser på sammenhengen mellom vegetarisk kosthold og blodtrykk.

Funnene ble nylig publisert i tidsskriftet JAMA Internal Medicine.

Forskerne analyserte resultatene av 32 observasjonsstudier som sammenlignet blodtrykket på omtrent 21 600 mennesker som enten spiste kjøtt eller ikke gjorde det.

Forskerne har også sett på syv studier med høy kvalitet - kliniske randomiserte, kontrollerte studier. Her deltok rundt 300 personer. I disse studiene endret noen av deltagerne kostholdet til vegetarisk, mens andre fortsatte å spise kjøtt. Deltagerne ble deretter fulgt opp i gjennomsnittlig 16 uker for å se om de som byttet til en vegetarisk diett, fikk lavere blodtrykk.

I de kliniske studiene ble vegetarisk kosthold definert som et kosthold uten kjøtt, men inkluderte meieriprodukter, egg og fisk.

Les også: Vegetarkost - er den næringsrik nok?

Lavere blodtrykk

Deltagerne som hadde et vegetarisk kosthold, hadde lavere blodtrykk enn de som spiste kjøtt i begge studietypene.

Forskerne målte forskjellen i millimeter kvikksølv (mmHg) - enheten blodtrykket måles i - mellom deltakerne som hadde et vegetarisk kosthold og deltakere som også spiste kjøttt.

Overtrykket er trykket i pulsårene (arteriene og arteriolene) når hjertet trekker seg sammen - det systoliske trykket. Undertrykket er trykket i pulsåren mellom hjerteslagene - det diastoliske trykket. Et blodtrykk på 150/90 betyr altså at trykket er 150 på det høyeste, og 90 på det laveste.

Forskerne fant ut at det systoliske trykket hos vegetarianere var 4,8 mmHg lavere i de kliniske studiene og 6,9 mm Hg lavere i observasjonsstudiene.

I forhold til det diastoliske trykket, fant forskerne at trykket hos vegetarianere var 2,2 mmHg lavere i de kliniske studiene og 4,7 mmHg lavere i observasjonsstudiene.

Denne reduksjonen, sier forskerne, er lik de helsemessige fordelene av en diett med lite salt eller en vektreduksjon på 5 kg . Å redusere det systoliske trykk med 5 mm Hg er også forbundet med 9 prosent lavere risiko for å dø av koronar hjertesykdom og 14 prosent lavere risiko for død av hjerneslag.

Les også: Belgfrukter - supermat

Kun ønskelige "bivirkninger"

Forskerne konkluderer med at å endre kostholdet til vegetarisk kan være en god måte å behandle høyt blodtrykket på - uten bruk av medisiner.

- Hvis det å endre til et vegetarisk kosthold kan redusere et høyt blodtrykk, kan dette gi håp for mange mennesker, sier Yoko Yokoyama til Reuters Health. Hun har ledet studien ved National Cerebral and Cardiovascular Center i Osaka i Japan.

- Men for å gjøre sunne matvalg, trenger folk bevis fra vitenskapelige studier. Observasjonsstudiene viser hva som skjer når folk har valgt sine egne dietter og beholdt dem i mange år. Mens de kontrollerte studiene viser effekten av å endre til en diett som ikke er utprøvd før. Vår analyse viser at et vegetarisk kosthold kan senke blodtrykket svært effektivt, sier hun.

Yokoyama sier at i motsetning til legemidler, er det ingen kostnader knyttet til å endre dietten på denne måten, og alle "bivirkningene" er ønskelige: Vekttap, lavere kolesterol og bedre blodsukkerkontroll.

Hun sier at en plantebasert diett vanligvis har et lavt fettinnhold og høyt innhold av fiber, slik at den hjelper personer ned i vekt. Dette kan føre til et positivt fall i blodtrykket.

Les også: Vegetarkost og proteiner

Men det er også andre fordeler:

Plantebaserte matvarer har ofte lavt innhold av natrium og er rike på kalium. De samme matvarer har også svært lavt innhold av mettet fett - som vi finner i kjøtt og ost. Ved å spise mindre mettet fett vil blodet kunne sirkulere lettere.

Yokoyama sier til Reuters Health at hun vil oppfordre alle til å prøve et plantebasert kosthold, og spesielt til å introdusere plantebasert kosthold til sine barn. Dette mener hun kan forebygge mange helseproblemer.

Les også: Vegetarkost for barn

Les også: Egenbehandling ved høyt blodtrykk

Kilder

Referanser

  1. Yokoyama Y, Nishimura K, Barnard ND, et al. Vegetarian Diets and Blood Pressure: A Meta-Analysis.. JAMA Intern Med 2014;Feb 24:Epub ahead of print.