Informasjon

Velg fortrinnsvis umettet fett

Fettet i maten tilfører kroppen viktige fettsyrer og er samtidig bærer for de fettløselige vitaminene. Et tilstrekkelig fettinntak er nødvendig for å dekke ditt behov for fettsyrer og fettløselige vitaminer.

Denne artikkelen er utviklet av Olympiatoppen, og gjengis her med deres tillatelse.

Fett inneholder fettsyrer, som kan være mettede eller umettede. Avhengig av de umettede fettsyrenes oppbygging snakker man også om enumettet og flerumettet fett.

Umettet fett

Umettet fett inneholder omega-3 fettsyrer som er spesielt gunstige for prestasjon og helse. Du bør derfor sørge for at en stor del av fettinntaket ditt er i form av umettet fett. Du får mettet fett fra melkeprodukter, ost, smør, hard margarin og storfekjøtt. Enumettet fett får du bl.a. fra fjærfe, oliven og olivenolje, og flerumettet fett fra fet fisk (som laks, ørret, makrell og sild), fiskepålegg, myk margarin, oljer og tran. De beste kildene til omega-3 fettsyrer er fet fisk og tran.

Tips for å øke andelen umettet fett og redusere andelen mettet fett:

  • Bruk myk margarin eller lettmargarin på brødet
  • Velg halvfete og magre melkeprodukter
  • Bruk fisk og fjærfe til middag og som pålegg
  • Ta bort synlig fett på kjøtt av okse, lam og svin
  • Erstatt kjøttdeig og pølser med magrere kjøttvarer som karbonadedeig og pølser med lite fett
  • Bruk oljer når du steker og i dressing
  • Bruk myk margarin og oljer til baking

Ikke for mye og ikke for lite

En del idrettsutøvere har et høyere fettinntak enn de selv tror. Det kan være et problem hvis fettet bidrar med så mye energi at det ikke blir plass til nok karbohydrat og protein. I slike tilfeller blir det nødvendig å kutte ned på fettkildene i kosten. For utøvere med mindre energibehov vil fettinntaket naturlig være lavere, men det er viktig at det ikke er så lavt at behovet for flerumettede fettsyrer og fettløselige vitaminer ikke dekkes.

Vil du vite mer?