Nyhetsartikkel

Vil beskatte sukkerholdig drikke

Verdens helseorganisasjon (WHO) oppfordrer alle land til å beskatte sukkerholdig drikke. Å senke forbruket kan både redusere fedme, type 2-diabetes og tannråte.

Temaside om Korona
Denne artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

En ny rapport fra WHO konkluderer med en rekke tiltak som skal bedre folk kosthold og forebygge ikke-smittsomme sykdommer. Å øke utsalgsprisen på sukkerholdig drikke med 20 prosent er et av de foreslåtte tiltakene.

Les også: Hvordan redusere sukker i kostholdet?

I en pressemelding fra WHO påpeker de at å redusere sukkerholdig drikke vil føre til færre kalorier, bedre ernæring og dermed redusere risikoen for overvekt, fedme, diabetes og tannråte. Suksess med dette grepet i forhold røykavvenning, samt at tiltaket er utprøv i forsøksområder gjør at det er stor tro på tiltaket.

Douglas Bettcher er direktør for WHOs avdeling for forebygging av ikke-smittsomme sykdommer. Han sier i en nyhetsmelding fra WHO at forbruket av sukkerholdige drikker er en viktig faktor i den globale økningen av mennesker som lider av fedme og diabetes. Han sier også at hvis regjeringer skattelegger produkter som sukkerholdig drikke, kan de redusere lidelse og redde liv. De kan også redusere helsekostnader og øke inntektene til å investere i helsetjenesten. Globalt sett er i dag mer enn 1 av 3 voksne i alderen 18 år og eldre, overvektige. Globale utbredelsen av fedme er mer enn doblet mellom 1980 og 2014, med 11 prosent av mennene og 15 prosent av kvinnene.

Les også: Sukkerholdig brus øker risikoen for leddgikt

Blant barn er trolig 42 millioner barn under 5 år overvektige eller fete, dette er en økning på om lag 11 millioner i løpet av de siste 15 årene. Antallet mennesker som lever med diabetes har også vært økende, fra 108 millioner i 1980 til 422 millioner i 2014. Sykdommen var direkte ansvarlig for 1,5 millioner dødsfall i 2012 alene.

Rapporten som nylig ble offentliggjort fra WHO foreslår i tillegg til økte priser på sukkerholdig drikke, flere andre tiltak. Reduserte priser på frukt og grønt og beskatning av enkelte matvarer med mye mettet fett og transfett er noen av de andre forslagene fra forfatterne bak rapporten.

Flere land har allerede gjort tiltak for å beskytte folk fra usunne matvarer. Blant annet har Mexico innført en skatt på drikkevarer med tilsatt sukker. Også Ungarn har innført skatt på produkter med høyt sukkerinnhold. Både Filippinene, Sør-Afrika, Storbritannia og Nord-Irland har ønsker om å innføre en skatt på sukkerholdige drikker.

Les også: Sukker og hjerte-og karsykdom

Kilder

Tidligere fagmedarbeidere